Nagyvilág

Románia: romákon bukik a schengeni csatlakozás?

román-eu-zászló (román, eu zászló)
román-eu-zászló (román, eu zászló)

Traian Basescu román államfő szerint Franciaország nem indokolhatja az oda telepedett kelet-európai romákkal Románia schengeni csatlakozásának a megakadályozását.

A román államfő élesen bírálta a francia politikusokat egy vasárnap sugárzott televíziós műsorban amiatt, hogy a párizsi kormány megakadályozná Románia schengeni csatlakozását. „Mindennek van egy határa!” – fakadt ki a román államelnök. Szerinte egyszerű megcáfolni azt a francia „hazugságot”, miszerint ha Románia nem csatlakozik a schengeni övezethez, akkor nem lesz több roma Franciaországban. „Románia jelenleg nem tagja a schengeni övezetnek, de a romák már ott vannak” – mondta Basescu.

Hozzátette, Franciaországnak európai uniós pénzeket kellene lehívnia a romák helyzetének javítása érdekében. A román államfő bejelentette, hogy októberben tárgyalni akar francia kollégájával erről a kérdésről.


Traian Basescu (fotó: AFP)

Csütörtökön Najat Vallaud-Belkacem, a francia kormány szóvivője közölte: „nem adottak” a feltételei annak, hogy Románia és Bulgária csatlakozhasson a schengeni övezethez. Románia és Bulgária csatlakozását már többször halasztották. Bár a két állam a külső határok védelmét illetően meghozta azokat a rendészeti intézkedéseket, amelyek teljesítése a schengeni övezethez való csatlakozás előfeltétele, több uniós ország kételkedik, hogy ténylegesen képesek-e eleget tenni a közös biztonságot szolgáló kötelezettségeiknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik