Nagyvilág

Reptéri kifutóra hajtottak, a telefonos térkép alapján

reptér (reptér)
reptér (reptér)

Három héten belül két autós is az alaszkai nemzetközi repülőtér leszállópályáján találta magát, követve iPhone-juk iránymutatását.

Újabb bizonyíték arra, hogy egyes sofőrök a józan észt félretéve képesek vakon követni egy GPS alapú útvonaltervező utasításait, legyen szó bármilyen márkáról. Mentek már neki háznak, zuhantak le majdnem szikláról, hajtottak bele tóba, sőt még a Csendes-óceánba (!) is. Ebben a hónapban pedig két sofőrnek is sikerült a jól látható figyelmeztető táblák és kapuk ellenére behajtania az alaszkai Fairbanks repülőterének kifutópályájára, mert az iPhonejukon lévő Apple térkép azt mondta, arra kell menni.

Az Apple-térkép iránymutatása a reptér felé: fordulj jobbra a B Gurulóútra
Fotó: Alaska Dispatch

Az Apple térképe egészen pontosan a repülőgépek által használt egyik gurulóútra irányította az autósokat, akik a repülőterre akartak eljutni – írta az Alaska Dispatch. Az utasítások alapján a Bravo jelzésú gurulútra került autósoknak azt már nem mondta a program, hogy hajtsanak át a nagy utasszállítókat is rendszeresen fogadó leszállópályán. A gurulóút azonban pont szemben van a repülőtéri terminállal, így mentek tovább egyenesen – keresztül a kifutópályán.


A Google térképe a Fairbanksi Nemzetközi Repülőtérről 
Az Apple térképe a terminállal pont szemben lévő, a kifutópályára merőleges Bravo Gurulóútra irányította az autósokat
.

Az első autós szeptember hatodikán ment a reptérre a kifutópályán át, és persze rendőrök fogadták. Amikor kiderült, hogy miként került oda, azonnal értesítették az Apple-t, és kérték, javítsák ki az alkalmazást, hogy ilyen veszélyes tévedés még egyszer ne fordulhasson elő.

Az állami főügyészi hivatalon keresztül tett kérésre az Apple jogi osztálya közölte, azonnal javítják a hibát. Ez azonban nem történt meg. Szeptember huszadikán ugyanis egy újabb autós követte vakon a programot és ugyanúgy a kifutópályára jutott. Ezután a repülőtér barrikádokat helyezett el az útvonalon és figyelmeztette a pilótákat, hogy figyeljenek az esetleg eltévedt autósokra.

Az Apple végül szerdán megoldotta a problémát: a tárképszolgáltatásán már nem lehet útvonalat kérni a Fairbanksi nemzetközi repülőtérre – jelentette a Dispatch.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik