Nagyvilág

Női bíboros lehetne Olaszországban

Ha a pápa egy nőt kinevezne bíborosnak, egy csapásra megoldanánk a nők pappá szentelésének problémáját – írta Lucetta Scaraffia olasz katolikus történész-újságíró az Il Messaggero című római napilapban.

„Furcsa és hibás”, hogy egy nő sincsen az egyházi döntéseket hozó pápai tanácsokban: nincsen nő az egyházban szolgálókkal foglalkozó egyházi intézményekben, miközben az egyházban szolgálók kétharmada nő – írja Lucetta Scaraffia, akit Olaszországban a kortárs történelem tudósaként és katolikus újságíróként is ismernek, 2007 óta a L’Osservatore Romano című szentszéki napilap női mellékletét szerkeszt.

Szerinte ha nem is bíborosi kinevezés, de erős és jelentős változás kell ahhoz, hogy sikerüljön eloszlatni azt a bizalmatlanságot és érdektelenséget, melyet a papság nagy része tanúsít a nők iránt. Az újságíró szerint a két előző pápa, II. János Pál és XVI. Benedek is szorgalmazta, hogy az egyházban vegyék figyelembe a nők jelenlétét, ez idáig azonban ennek kevés eredménye látszik. Ferenc pápa egy olasz jezsuita folyóiratnak adott interjúban maga is szorgalmazta a nők szerepének

Az egyházjog értelmében a bíborosok elsődleges feladata a pápa megválasztása. A 351. kánon szerint bíboros csak férfi és püspök lehet. A pápa ugyanakkor, mint legfőbb egyházi törvényhozó szabadon dönthet és módosíthatja az egyházi törvénykönyvet.

Ön szerint miért nem változtat álláspontján a katolikus egyház a női egyenjogúság kérdésében?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik