Nagyvilág

Ítéletidő a szomszédban

kidőlt fa (kidőlt fa, autó kér)
kidőlt fa (kidőlt fa, autó kér)

Ketten megsérültek, amikor hétfő este özönvízszerű esővel kísért orkánerejű szélvihar tört rá a nyugat-ukrajnai Lviv megye egyik városára.

A katasztrófavédelem keddi közlése szerint az óránkénti több mint 90 kilométeres sebességű szélvihar 77 fát csavart ki és több mint 30 lakóház tetejét rongálta meg Szambor városában. A megye nyolc településén megszakadt az áramellátás.  A hetek óta tartó esőzések az egész ország területén gondokat okoznak.

Az ukrán fővárosban már rekordot döntött a szeptemberben leesett csapadék mennyisége. Anatolij Prokopenko, az ukrán meteorológiai intézet helyettes vezetője a Szevodnya című lapnak elmondta, Kijevben 177 milliméter csapadék hullott le. A meteorológiai mérések kezdete óta eddig 159 milliméter volt rekord. Átlagosan 50 milliméter a havi csapadékmennyiség.

Az elmúlt néhány hétben többször előfordult, hogy a fővárosban egy-egy kiadós eső után az utakon és a házak közti belső udvarokban hömpölygött a víz, helyenként megközelítette a félméteres magasságot is. Az esőzések miatt a hónap közepén Ukrajna déli részén, Odessza megyében pusztított évtizedek óta nem tapasztalt árvíz, amely két halálos áldozatot követelt.

Egy férfival állítólag gömbvillám végzett, egy idős nő pedig vízbe fulladt. Az áradások által érintett nyolc településről több mint félezer lakost telepítettek ki. Szeptemberben a Kaharlik folyó mentén átszakadt egy földgát, az áradó víz megrongált egy gázvezetéket, utakat és vasúti vonalakat tett járhatatlanná. Számos településen megszakadt az áram- és ivóvízellátás.

A legsúlyosabb helyzetjelentések Berezino településről érkeztek, ahol méteres magasságban hömpölyög a víz az utcákon. A faluban 11 ház romba dőlt, több pedig súlyosan megrongálódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik