Nagyvilág

Fico visszahívásáról szavaznak

Robert Fico (robert fico, )
Robert Fico (robert fico, )

Befejeződött a pozsonyi parlament Robert Fico kormányfő visszahívását célzó rendkívüli ülése, amelynek egyetlen napirendi pontjáról délután szavaz a törvényhozás.

A rendkívüli ülést 56 ellenzéki képviselő javaslatára hívták össze, akik azért szeretnék visszahívni a szlovák miniszterelnököt, mert szerintük a kormány előnytelen üzletet kötve, gyanús körülmények közepette reprivatizálta a Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) 49 százalékos részvénycsomagját. Robert Fico a tranzakciót azzal indokolta, hogy az lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy ellenőrzése alatt tartsa a gázárakat.

A kedd délután kezdődött, két éjszakán át tartó ülés során szinte kizárólag ellenzéki képviselők szólaltak fel. Kivétel nélkül Robert Ficóék szerintük helytelen és előnytelen reprivatizációs döntését, valamint a kormányzat gazdasági érdekcsoportokkal való állítólagos összefonódását bírálták.

A rendkívüli ülés nem volt híján botránynak sem, ugyanis az egyik ellenzéki képviselőt – állítása szerint – a parlament folyosóján kormánypárti képviselők szóban és fizikailag is inzultálták, miután megpróbálta tőlük visszaszerezni azt a kormányfőt ábrázoló papírmakettet, amelyet ellenzéki képviselők a kormány az ülésteremből való kivonulása után a szószék elé helyeztek.

Robert Fico visszahívásáról délután szavaz a törvényhozás, de tekintettel a kormánypárt jelentős többségére – az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) 83 mandátummal rendelkezik a 150 fős pozsonyi parlamentben – a kormányfő leváltásának esélye szinte a nullával egyenlő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik