Nagyvilág

Drámát okozhat a 4 fokos melegedés

klímaváltozás (klímaváltozás, )
klímaváltozás (klímaváltozás, )

Négy fokot melegedhet a klíma az évszázad végéig - figyelmeztetett közleményében nemzetközi kutatók egy csoportja.

A következmények drámaiak lehetnek, a tengerszint megemelkedne, egyes országokban a szélsőséges hőhullámok elpusztítanák a termést – áll a Földliga (Earth League) nevű, klímakutató intézmények hálózatából álló, hamburgi székhelyű nemzetközi szervezet tizenkét neves szakemberének felhívásában.

A kép illusztráció

Az elmúlt két évtized csaknem 14 ezer, a témáról szóló, szakértők által véleményezett tudományos cikkéből mindössze 24 tagadja a klímaváltozást vagy azt, hogy az éghajlat melegedését emberi tevékenység okozná – hangsúlyozták a tudósok. A közleményben James Powell amerikai geológus elemző munkájára hivatkoztak.

A kutatócsoport felhívása ahhoz az alkalomhoz kapcsolódik, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szeptember végén teszi közzé az ötödik klímajelentés első részét. A Földliga tizenkét tudósa a megújuló energiaforrások használatára való – gazdaságilag és technikailag lehetséges – minél gyorsabb áttérésre szólított fel közleményében.

Mint korábban megírtuk, a környezetszennyezéssel átléptük azt a pontot, ahonnét talán nincs is visszaút. A Föld légkörének szén-dioxid-tartalma májusban átlépte a kritikus, 0,4 százalékot, azaz a minket körülvevő légtömeg mára 0,4 százalékban szén-dioxid. Ez valóban az átlaghőmérséklet 3-4 fokos emelkedését idézi elő. Ami még rosszabb, a légköri szén-dioxid aránya egyre nő, ami belátható időn belül a tengerszint olyan emelkedését hozza, amely elárasztással fenyeget sok települést, modern metropoliszokat is. Ami ma ijesztő szélsőség, az a jövőben átlagos lesz: hőhullám, aszály, áradás, tomboló vihar – sorolta a Hír24-nek Benkő Dániel, a WWF Magyarország klímaszakértője.

Egyes szélsőséges vélemények szerint a mostani 0,4 százalékról akár 1-2 százalékra is emelkedhet a légköri szén-dioxid mértéke. Ennek következményeként 2080-ra a növényfajok 57, míg az állatok 34 százaléka elveszíti természetes élőhelyének felét. Ez azt jelenti, hogy unokáink nemcsak tigrissel és koala macival nem találkozhatnak, de a számunkra hétköznapinak tekintett állatok is eltűnnek a világ jelentős részéről. A megoldás egyedül a mi kezünkben van. A tudósok szerint ugyanis a szén-dioxid szintjének emelkedéséért 90 százalékban a környezetszennyező ember a felelős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik