Nagyvilág

Tízezrek tüntettek a verespataki bánya ellen

verespatak (verespatak)
verespatak (verespatak)

A legnagyobb tiltakozó megmozdulás Bukarestben volt, ahol 25 ezren vonultak az utcákra a ciántechnológiás aranybánya tervezett megnyitása miatt.

Bukarestben több mint egy hete tartanak a tiltakozó tüntetések. Közben Victor Ponta miniszterelnök vasárnap este Verespatakon tett váratlan látogatást, ahol munkahelyüket féltő bányászok tüntetnek napok óta a bányaprojekt mellett.

Szerda óta a ciántechnológiás aranybánya megnyitását tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) több mint húsz alkalmazottja barikádozta el magát egy föld alatti tárnában azt követelve, hogy a hatóságok mielőbb engedélyezzék az aranybánya megnyitását.

A Bukarestben kormányzó Szociálliberális Szövetségen belül a bányaprojekt megnyitásáról koalíciós feszültség alakult ki. A verespataki beruházásra vonatkozó törvénytervezet megvitatását a napokban egy parlamenti különbizottságra bízták.

A kanadai többségi tőkével és 20 százaléknyi román állami részesedéssel létrehozott RMGC 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológiás eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni. Az RMGC mintegy félmilliárd dollárt költött eddig a projekt előkészítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik