Nagyvilág

22 embert ölt meg a sofőr, mégis pártjára álltak

A kamionos szörnyű balesetet okozott, amikor egy kereszteződésben letarolt több autót.

Az egész Dél-Afrikát megrázó ütközés – amelyre még a brutális jelző is gyenge – még szeptember ötödikén történt Pinetown városánál, amikor egy kamion piros lámpánál száguldott be egy kereszteződésbe, szó szerint darabokra zúzva négy kisbusz taxit, valamint egy személyautót. Az ütközésben 22 ember halt meg: 19-en azonnal a helyszínen, hárman pedig a kórházba szállítás után. A sérültek száma több mint harminc volt.

A kamiont vezető 23 éves szváziföldi Sanele Mayt letartóztatták. Először a hatóságok gondatlanságból elkövetett emberöléssel akarták megvádolni a baleset miatt. Az egész országot megrázó ügyben azonban az ügyészség úgy döntött, hogy szándékos emberöléssel vádolja meg a sofőrt, aki a helyi sajtóban megjelent hírek szerint azért ment a kérdéses úton, hogy ne kelljen felmennie a várost elkerülő fizetős autópályára.

A vádemelés után azonban a helyi közösségi oldalakon egyre többen kezdték el követelni, hogy ejtsék a gyilkossági vádakat a sofőr ellen, aki a beszámolók szerint teljesen összeomlott a karambolt követően. Támogatói szerint inkább munkaadóját kellene a bíróság elé állítani, aki olyan kamiont adott alá, ami nem volt megfelelően karbantartva. Még a balesetben meghalt emberek rokonai is hasonlóan vélekednek, és Mayt is áldozatnak tartják.

A helyi hatóságok még nem végeztek a baleset körülményeinek teljes vizsgálatával, de a helyi sajtóban megjelent cikkek szerint valószínűleg fékhiba miatt nem tudott megállni a kamion a kereszteződés előtt, ahova egy dombról lefelé érkezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik