Nagyvilág

Aszad átadja Szíria vegyi fegyvereit

aszad (aszad)
aszad (aszad)

Szíria nemzetközi ellenőrzés alá helyezi vegyi fegyvereit, de a döntést nem az amerikai katonai fenyegetés, hanem Oroszország javaslata befolyásolta - erősítette meg Bassár el-Aszad szíriai elnök az orosz Rosszija 24 állami hírtelevíziónak adott interjújában csütörtökön.

“Szíria Oroszország miatt helyezi nemzetközi ellenőrzés alá vegyi fegyvereit. Az Egyesült Államok fenyegetései nem befolyásolták a döntést” – idézték a szíriai elnököt az orosz televízió honlapján.

Aszad azt is közölte, arra készülnek, hogy eljuttatják az ENSZ-nek a vegyi fegyverek elterjesztését tiltó nemzetközi szerződéshez szükséges dokumentumokat. Azt mondta, hogy körülbelül egy hónappal azt követően, hogy csatlakoznak ehhez a megállapodáshoz, átadják az információkat a vegyifegyver-készleteikről.

A szíriai elnök hozzátette, hogy a Közel-Keleten egyetlen országnak sem lenne szabad vegyi fegyverrel rendelkeznie. Azt mondta, amikor Damaszkusz korábban azt javasolta, hogy semmisítsék meg a tömegpusztító fegyvereket a régióban, akkor az Egyesült Államok akadályozta meg ezt a tervet. “Ennek egyik oka abban rejlett, hogy megengedjék, Izrael rendelkezhessen ilyen fegyverrel” – vádolta Washingtont Bassár el-Aszad. Kijelentette, hogy a Szíriával szomszédos ország szerinte rendelkezik atom-, vegyi és biológiai, azaz a tömegpusztító fegyverek minden fajtájával”.

A damaszkuszi rezsim vezetője felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel az ellenzéki csoportosulások támogatásával és azzal a tervével, hogy megtámadja Szíriát. Aszad felhívta az amerikai elnököt, hogy ne állítson valótlant és újra cáfolta, hogy a szíriai katonai vezetés engedélyt kért tőle a vegyi fegyver bevetésére. Azt az állítását is megismételte, hogy a “terroristák próbálják kiprovokálni a Szíria elleni amerikai támadást”. Arra figyelmeztetett, hogy a szíriai fegyveres ellenzék vegyi fegyvert vethet be például a szomszédos Izrael ellen.

A szíriai elnök azt követelte, hogy mindenkit vonjanak felelősségre, aki felelős azért, hogy a hatalma ellen harcoló fegyveresek kezébe vegyi fegyverek kerültek. Mint mondta: “a nyugati államok, valamint Törökország, Szaúd-Arábia – és korábban Katar is – közvetlen kapcsolatot tartanak fenn a terroristákkal és ellátják őket mindenfajta fegyverrel. Szerintünk egyikük szállította nekik a vegyi fegyvert” – jelentette ki Bassár el-Aszad a Rosszija 24 állami televíziónak adott interjúban.

Moszkvában hétfőn jelentette be Szergej Lavrov külügyminiszter, hogy a Kreml kezdeményezi, Szíria helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját. Annak érdekében, hogy elkerülje a Washingtonban kilátásba helyezett katonai csapást, amelyet Párizs is támogat. Az orosz diplomácia vezetője aznap fogadta szíriai kollégáját, Valíd Moallemet, aki kedden, még Moszkvában tartózkodása idején sietve bejelentette, hogy a szíriai kormány hivatalosan is elfogadta az orosz javaslatot.

A Kreml nem csupán a vegyi fegyverek nemzetközi felügyelet alá helyezését, hanem ezt követő megsemmisítésüket is sürgeti, valamint azt, hogy Szíria teljes jogú tagként csatlakozzon a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW). Az erről szóló négy szakaszra bontott ütemtervet kedden átadták az Egyesült Államoknak.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök azonban kétli, hogy Szíria teljesítené az orosz javaslatban foglaltakat. Erdogan szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök csak időt akar nyerni az újabb “mészárlásokra”.

“Az Aszad-rezsim eddig sem tartotta be egyetlen fogadalmát sem, mindig csak időt akart nyerni az újabb mészárlásokra, és most is ezt teszi” – mondta a török kormányfő egy Isztambulban tartott beszédében. Hozzátette, kétli, hogy a vegyi fegyverekre vonatkozó ígéreteiket betartanák.

A Szíriával szomszédos Törökország azonban azon a véleményen van, hogy az arab országban nagyszabású katonai beavatkozást kell végrehajtani, és meg kell dönteni Bassár el-Aszad elnök hatalmát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik