Külföld

Előítélettel kezdik a tanévet pár olasz kisvárosban

Munkácsy Márton
Munkácsy Márton

2013. 09. 11. 12:02

A szülők már az iskolaév elején kivették a gyerekeiket, mert sok a cigány és a bevándorló.

A cigánygyerekek és a bevándorlók miatti nehéz olasz iskolakezdésről ír az MTI. A távirati iroda bemutatja a piemonti Landionát, ahol az olasz gyerekek szülei ettől a tanévtől kivették a gyerekeiket az iskolából.A 600 lakosú településen évtizedek óta élnek cigány családok, volt, hogy az ő „segítségük” kellett az iskola fennmaradásához. Idén azonban 12 olasz családnál döntöttek úgy, hogy inkább a szomszédos Vicolungo iskolájába íratják a gyerekeiket.

Landionában így 25 cigány gyerek marad, akik közül hat jár rendszeresen az iskolába – írta a Corriere della Sera. A lap szerint az olasz szülők legnagyobb baja, hogy túl sok a roma, ráadásul a menza díját sem fizetik rendesen. Marisa Albertini polgármester szerint nem történt diszkrimináció a településen húsz éve élő cigányokkal szemben. Szerinte a szülők egyszerűen iskolát váltottak.

A polgármester szavainak némileg ellentmond az önkormányzat kisebbségi felelőse, Francesco Cavagnino, aki súlyosnak nevezte a történteket, bár szerinte Landiona nem rasszista, de mindez rossz színben tünteti fel az egész települést. Az ügyben parlamenti interpelláció is indult.

A lombardiai Costa Volpino általános iskolájában nem a cigányokkal, hanem a bevándorlók gyerekeivel szemben nőtt hatalmassá az előítélet, és az első osztályos olasz tanulók szülei szintén kivették gyerekeiket a külföldi diákok túl nagy száma miatt. Az alig húszfős osztályban 14 a bevándorló kisgyerek. Az olasz diákok megtartása érdekében az iskola erre két külön osztályt indított, két csoportra osztva  a külföldieket.

Olaszországban a héten 9 millió gyerek kezdte el a tanévet az óvodától a gimnáziumig. A tanulók jelentős része bevándorló családban született, különösen nagy az arányuk az északi tartományokban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.