Nagyvilág

Vakok is viselhetnek fegyvert

Vannak, akik szerint ez annyira talán mégsem jó ötlet.

„Képzeljenek el egy pisztollyal a kezemben. Tiszta őrültség”. Ez volt a véleménye Stevie Wondernek, amikor a fegyvertartás korlátozása mellett érvelt még januárban a CNN-en. Az amerikai Iowa államban azonban nem tartják „tiszta őrültségnek”, hogy vakok is fegyverrel mászkáljanak az utcán. A helyi törvények ugyanis kifejezetten tiltják, hogy a seriffek ne adjanak ki fegyverviselési engedélyt valakinek csak azért, mert nem lát – írta a Des Moines Register. Egyes vélemények szerint a fogyatékosok jogait védő szövetségi törvényt sérti, ha valakinek csak azért tiltják meg a fegyverviselést az utcán, mert nem lát.

A lehetőség, hogy a teljesen, vagy jogilag vak emberek fegyvert viselhessek közterületen megosztotta a mind a seriffeket, mind a látássérültek érdekeit védő szervezeteket. Azon senki sem vitatkozik, hogy törvényesek-e a vakoknak adott fegyverviselési engedélyek. Azon azonban már igen, hogy jó ötlet-e olyan emberek kezébe fegyvert adni, aki vagy semmit sem látnak, vagy csak homályos foltokat.

A Register cikke szerint Iowa állam több megyéjében is vannak olyan látássérültek, akiknek van engedélyük arra, hogy fegyvert viselhessenek közterületen. Azt azonban nem lehet tudni, hogy mennyien vannak, mert ezeket az adatokat nem jegyzik fel. Egy megyében a lapnak elmondták: legalább három olyan ember kapott náluk fegyverviselési engedélyt, akiknek rossz látásuk miatt megtiltották az autóvezetést és az engedélyhez szükséges iratokat nem tudták elolvasni, vagy csak nagyon nehezen.

A vakok legnagyobb amerikai érdekvédelmi szervezetének szóvivője a kérdéssel kapcsolatban a CBS-nek elmondta: sok olyan vakot ismer, aki fegyvert hord magánál. Szerinte a lényeges kérdés az, hogy olyan emberek – legyen az rendesen látó, vagy vak – kaphassanak fegyverviselési engedélyt, akik felelősségteljesek és megbízhatóak. Azaz nem kezdenek el vakon lövöldözni egy utcán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik