Nagyvilág

Frontálisan ütközött két busz Iránban

buszok iránban (busz, irán, )
buszok iránban (busz, irán, )

Súlyos buszbaleset történt Iránban, a helyi média hétfői híradásai szerint legalább 44-én meghaltak és mintegy 39-en megsérültek a szerencsétlenségben.

A baleset a Teheránt és Kom városát összekötő országúton történt hétfő éjszaka. Az Iszfahánból jövő autóbusznak kilyukadt a kereke, a sofőr elvesztette az uralmát a jármű felett, először összeütközött egy autóval, majd a szalagkorlátot áttörve áttért a szembejövő sávba és frontálisan ütközött egy másik busszal. Mindkét jármű azonnal kigyulladt – közölte Ardesír Dzsamsidi-rad ezredes.

Mahmúd Mozaffár, a vörös félhold iráni szervezetének vezetője szerint a sérülteket a Teherántól mintegy 130 kilométerre délre található Kom városának kórházába szállították. Ez az utóbbi évek legsúlyosabb buszbalesete a perzsa államban.

Az iráni a világ egyik legveszélyesebb úthálózata, az ország rendre a közlekedésbiztonsági rangsorok végén található. Az 1990-es években nagyjából évi 28 ezer halálos közlekedési baleset jutott az országban futó négymillió autóra.  A halálos közlekedési balesetek magas száma a sofőrök tapasztalatlanságával és az autók, valamint az utak gyenge minőségével magyarázható.

A helyzet az elmúlt két évben valamelyest javult: a 17 millió autóra körülbelül évi 20 ezer halálos baleset jutott.
A gépjárművezetők körültekintőbb viselkedésének okai közé sorolható a közlekedési bírságok összegének jelentős emelése és az erős rendőri jelenlét az utakon.

Kísérteties hasonlóság

Guatemalában is busztragédia történt helyi idő szerint hétfőn. A halálos áldozatok száma ott is legalább 44 fő. A túlzsúfolt jármű egy folyó vájta mély szurdokba zuhant.

A mentésben résztvevő tűzoltók szóvivője szerint a főváros Guatemalavárosba tartó, ingázókat szállító buszon mintegy 90 ember utazott, holott a jármű hivatalosan csak 54 embert szállíthatott volna. Három csecsemő is életét vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik