Nagyvilág

Szesztilalom Isztambul több negyedében

alkohol (szeszes ital, )
alkohol (szeszes ital, )

Életbe lépett a mérsékelten iszlamista török kormány által elfogadott törvény arról, hogy tilos szeszes italok árusítása 22 óra után, valamint mecsetek és iskolák 100 méteres körzetében.

Abdullah Gül államfő júniusban írta alá a jogszabályt, amely a szeszes italok reklámozását is szigorúan korlátozza, és az alkoholfogyasztás kockázataira figyelmeztető feliratok elhelyezését rendeli el. A mecsetek és iskolák nagy száma miatt az érvénybe lépett korlátozások Isztambul sok negyedében alkoholtilalommal érnek fel. Az üzlettulajdonosok most arra várnak, hogy a rendőrség és az illetékes rendfenntartó intézmények miként szereznek érvényt az új rendelkezéseknek.

A törvény ellen főként azok a török állampolgárok tiltakoztak hevesen, akik az ország iszlamizálásával vádolják az Erdogan-kormányt. Az alkoholtörvény téma volt azokon a kormányellenes tüntetéseken is, amelyeket azóta tartottak, hogy a hatóságok május végén erőszakkal felszámolták az isztambuli Gezi parkban az ott tervezett fakivágások ellen tiltakozók táborát.

Hasim Kilic, a török alkotmánybíróság elnöke is figyelmeztetett, hogy azoknak az állampolgároknak a jogát is tiszteletben kell tartani, akiknek az életstílusa eltér a megszokottól. “Az olyan intézkedések, melyeket a nyilvánosság meggyőzése nélkül hoznak, kárt okoznak a demokratikus jogok érvényesülésének” – figyelmeztetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik