Nagyvilág

Eldőlhet Szíria sorsa a csúcstalálkozón

obama (obama)
obama (obama)

A Szíria ellen tervezett katonai csapás és a feszültté vált orosz-amerikai viszony árnyékában kezdődött csütörtökön Szentpétervárott a G20-csoport állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója.

A nemzetközi közösség hitele forog kockán Obama elnök szerint, ha válasz nélkül hagyják a szíriai vegyitámadást. Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont továbbra is ellenzi a nemzetközi beavatkozást. Ez a két homlokegyenest eltérő álláspont dominálja a szentpétervári G20-as találkozót.

A 19 legfejlettebb gazdaságú ország és az Európai Unió vezetői eredetileg elsősorban a világgazdaság helyzetét vitatták volna meg, de a Washington által elkerülhetetlennek tartott katonai akció a tanácskozás előterébe állította a válság rendezésére tett erőfeszítéseket.

A csúcstalálkozó első napjára a Gazdasági növekedés és a globális gazdaság címmel hirdették meg a vitát. A várakozások szerint a pénteki záró nyilatkozat is elsősorban a legfontosabb világgazdasági problémák megoldásának módozatairól szól: egyebek mellett a kilábalásról a pénzügyi válságból, a munkahelyek megőrzéséről és az adóreform szükségességéről.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Olvasói sztorik