Külföld

Román királya van a magyar cigányoknak

Munkácsy Márton
Munkácsy Márton

2013. 09. 02. 09:23

Igaz, az elsőnek felkért király két hete elhunyt.

A Népszabadság arról számol be, hogy immár a magyarországi romák is elismerik uralkodójuknak Dorin Cioabát, a „romák nemzetközi királyát”.

Kállai Csaba országos fővajda személyesen tisztelgett szombaton az uralkodó előtt, az erdélyi Nagyszebenben (Sibiu).

A riportból az is kiderül, hogy a magyar országos fővajda, Kállai Csaba még Florin Cioabának tett hitet, ám a cigánykirály két hete elhunyt, így fiai (Dorin és Daniel) osztoznak a hatalmon. Igaz, ez sokaknak nem tetszik.

Az egyik legismertebb roma származású román politikus, Madalin Voicu karmester drasztikus megoldással akarja lezárni a közösséget megosztó vitákat: javasolta, hogy a parlament törvényben tiltsa be a cigánykirályt mint intézményt.

Nem klasszikus értelemben vett alattvalói viszony lesz a magyarországi romák és a nemzetközi cigánykirály között. Együttműködést szeretnének, amelynek részleteiről a későbbiekben nyilatkoznak.

Olyan szép projekteket akarunk megvalósítani, amelyek kivívhatják a többségi társadalom elismerését és támogatását – hangsúlyozta Párkány Attila, a romániai Baro Roma-Bihor szervezet elnöke, akiről kiderül, hogy a kapcsolatfelvételt ő kezdeményezte a két hete elhunyt Florin Cioabával.

Kállai Csaba a Népszabadságnak erről annyit mondott: az oktatási integráció az egyik fő cél, hogy a „fiataljaink munkát vállalhassanak”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.