Nagyvilág

Szabad az út a szíriai offenzíva előtt

szíria (szíria, ensz)
szíria (szíria, ensz)

Elhagyták damaszkuszi szállodájukat az ENSZ vegyifegyver-ellenőrei szombat reggel.

Szemtanúk szerint a csoportot szállító járműoszlop arra a főútra hajtott, amely Libanon felé vezet.

A világszervezet tucatnyi szakértője a tíz nappal ezelőtti, Damaszkusz környéki támadás helyszínén vettek mintákat, a támadásban nyugati hírszerzők és a szíriai ellenzék szerint a kormányerők mérgező gázt is használtak.

A vegyi fegyverek bevetése miatt az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama katonai beavatkozást fontolgat Szíria ellen.

Az amerikai hírszerzés friss jelentése szerint a gáztámadás legalább 1429 ember életét oltotta ki, köztük több mint négyszáz gyerekét.

Nagyon valószínűtlen, hogy augusztus 21-én szíriai felkelők hajtották volna végre Damaszkusz körzetében a vegyi támadást – állította az amerikai kormány hírszerzési értesüléseken és nyílt forrásokon alapuló pénteken közzétett értékelése.

A szír kormány tagad

A szír külügyminisztérium hazugnak és alaptalannak nevezte John Kerry amerikai külügyminiszter kijelentéseit a vegyi fegyverek bevetésével kapcsolatban.

Pénteken, késő este kiadott közleményében a közelmúltbeli gáztámadásért felelőssé tett Bassár el-Aszad rezsimjének külügyi tárcája úgy vélte, Kerry vádaskodása “elkeseredett kísérlet” volt arra, hogy igazoljon egy amerikai katonai csapást Szíria ellen.

Erdogan nem egy kis rajtaütést akar

A török miniszterelnök szerint a Szíria elleni katonai beavatkozásnak arra kell törekednie, hogy véget vessen Bassár el-Aszad elnök hatalmának.

Recep Tayyip Erdogan újságíróknak Ankarában azt hangoztatta, hogy a beavatkozás “nem lehet egy 24 órás rajtaütés”. Úgy vélte, “leginkább az számít, hogy megállítsák a vérontást Szíriában, a rezsimet pedig egészen addig a pontig gyengítsék, ahol már feladja”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik