Külföld
tokes-laszlo(960x640)(1).jpg (tőkés lászló, )

Tőkés nem lesz Románia csillaga?

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2013. 08. 23. 14:50

Hivatalos átiratban javasolta Tőkés László román állami kitüntetésének visszavonását a román kormányfő.

Korábban a témában:

Victor Ponta azért döntött így, mert szerinte már nem teljesülnek sem a jogi, sem az erkölcsi feltételei annak, hogy az európai parlamenti képviselő a Románia Csillaga érdemrend birtokosa legyen. A kormányfő szerint Tőkés László a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét megkérdőjelező kijelentéseket tett. Ezért a miniszterelnök levélben javasolta az államfőnek: indítson eljárást a kitüntetés visszavonásáért.

A főbb román közjogi méltóságok mindegyike bírálta Tőkés Lászlót, amiért azt javasolta, Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében úgy, ahogy azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében. A kormányfő levelében arra hivatkozik, hogy Tőkés nyilatkozatát az egész román társadalom elítélte, beleértve Traian Basescu államfőt.

Előzőleg Ponta a B1 hírtelevíziónak adott interjújában megerősítette: kész ellenjegyezni egy esetleges elnöki rendeletet, amelyben visszavonják Tőkés László román állami kitüntetését. Létezik egy becsületbírósága azoknak, akik megkapták a Románia Csillaga érdemrendet, szerinte az államfőnek kell összehívnia a testületet.

A román érdemrendek héttagú becsületbíróságai azok felett “ítélkeznek”, akik méltatlan cselekedeteikkel erkölcsi kárt okoznak a rend lovagjainak. A testület azok esetében illetékes, akiket nem ítélt el jogerősen valamilyen büntetőbíróság. A becsületbíróság javaslata alapján az államfő bocsáthat ki rendeletet az érdemrend visszavonásáról.

Tőkés László 2009-ben, a temesvári népfelkelés kitörésének huszadik évfordulóján kapta meg a legmagasabb román állami kitüntetés, a Románia Csillaga érdemrend Lovagi Fokozatát a romániai rendszerváltozás elindításában játszott történelmi szerepéért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.