Nagyvilág

Többen meghaltak a rendőri akcióban Kairóban

összecsapások egyiptomban (egyiptom, )
összecsapások egyiptomban (egyiptom, )

Tüntetők és rendőrök is vannak a halálos áldozatok között.

Az egyiptomi rendőrség megkezdte szerda reggel annak a két kairói térnek a kiürítését, ahol iszlamista tüntetők tábort vertek, és hetek óta ülősztrájkot folytattak, tiltakozva Mohamed Murszi elnök elmozdítása ellen. A rendőrségi akcióban hat tüntető és két rendőr életét vesztette – közölték az egyiptomi biztonsági erők. Több tucat tüntető és néhány rendőr megsebesült.


Figyelem! A képre kattintva galéria nyílik, melynek tartalma a nyugalom megzavarására alkalmas képi elemeket tartalmaz!!
Fotó: AFP

A belügyminisztérium utasítására egész Egyiptomban szünetel a vonatközlekedés, megfigyelők szerint azért, hogy megakadályozza, hogy a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom hívei Kairóba tóduljanak.

Több mint száz halálos áldozat?

A rendőrség páncélozott járművekkel lezárta a két tér körüli utcákat, buldózerekkel lerombolták a tüntetők által homokzsákokból és téglákból emelt barikádokat, és benyomultak a táborba, miközben a levegőben helikopterek köröztek. A tüntetők kövekkel és üvegekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázt és gumilövedékeket vetettek be. Szemtanúk beszámolói szerint lövések is dörrentek.

A Muzulmán Testvériség “mészárlásról” beszélt, a mozgalom szerint több mint száz tüntető életét vesztette a rendőrségi akcióban. A BBC közlése szerint az akciónak 15 halálos áldozata van. A hivatalos egyiptomi közlemény szerint azonban két rendőrön kívül más áldozata nem volt az akciónak.

A kisebb tábort az an-Nahda téren, Gíza városrészben sikerült teljesen kiüríteni, a másik helyszínen, a Rabaa el-Adavíja mecsetnél Naszrvárosban délelőtt tíz óra előtt, három órával a rendőrségi akció megkezdése után még sok tüntető volt.
A Murszi elnök elmozdítása után megalakult átmeneti kormány múlt héten felhatalmazta a rendőrséget, hogy számolja föl a két tábort, ahol alkalmanként több ezer tiltakozó gyűlt össze.

Tiltakozások országszerte

A Kairótól 245 kilométerre délre fekvő al-Minjában és az onnan 120 kilométerre délre fekvő Aszjútban több ezer iszlamista tiltakozott a rendőri akció ellen. Al-Minjában és tőle 200 kilométerre délre, Szúhádzs városában a tiltakozók fölgyújtottak három kopt keresztény templomot. A koptok a Murszival szembenálló társadalmi mozgalom támogatói.

A Sínai-félsziget északi részén, el-Arís városában fegyveres iszlamisták elfoglaltak állami hivatalokat. Szemtanúk szerint a levegőbe leadott lövésekkel elkergették a hivatalnokokat többek között az adóhivatalból és egy telefonközpontból. Azt mondták, ki akarták fejezni a dühüket amiatt, ami Kairóban történik.

A kairói rendőri akció előtt bejelentették, hogy egész Egyiptomban szünetel a vonatközlekedés. Megfigyelők azzal magyarázták ezt az intézkedést, hogy a kormány elejét venné annak, hogy a Muzulmán Testvériség hívei összegyűljenek Kairóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik