Nagyvilág

Agyevő amőba támadt meg egy 12 évest

Agyevő amőba (agyevő amőba, )
Agyevő amőba (agyevő amőba, )

A nagyon veszélyes betegség egy floridai fiút támadt meg.

Kapcsolódó cikkek

A 12 éves Zachary Reyna egy kis vízelvezető csatornában játszott a házuk közelében, mielőtt influenzához hasonlító tünetekkel lebetegedett volna – közölte a helyi sajtó. Családja szerint ott juthatott a szervezetébe az „agyevő amőba”, amely megtámadta szervezetét. A fiú jelenleg az életéért küzd egy helyi gyerekkórházban. A hatóságok közlése szerint nem tudni, hogy a fertőzés hol történt.

A mikoroszkópikus egysejtű, a Naegleria fowleri meleg vizekben érzi jól magát a szennyvízcsatornáktól a medencéken keresztül a tavakig, pocsolyákig, de még a kiszáradt talajban is túlél. Előfordulhat, hogy úszás, fürdőzés közben bekerül az ember orrába, ahonnét a nyálkahártya nedves közegében feljut az agyba és elkezdi felfalni az agyszöveteket, agyhártya- és agyvelőgyulladást okoz.

Védekezni ellene a leginkább megelőzéssel lehet, a fertőzések 95-98 százalékban halállal végződnek. Az Egyesült Államokban évente 4-5 Naegleria fowleri fertőzést dokumentáltak az elmúlt években. Legutóbb egy 12 éves arkansasi lány volt az amőba áldozata, aki még mindig az harcol az életben maradásért

Ajánlott videó

Olvasói sztorik