Nagyvilág

Meghalt Duka-Zólyomi Árpád

Életének 73. évében hunyt el a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) volt európai parlamenti képviselője.

Az MTI-vel az elhunyt családja tudatta, hogy Duka-Zólyomi Árpád hosszan tartó betegség után hunyt el és végakarata szerint csak legközelebbi szerettei kísérték végső útjára.

Duka-Zólyomi Árpád 1941-ben Pozsonyban született, 1968-ban a Cseh Műszaki Egyetem magfizikai karán diplomázott. 1990-től haláláig a legnagyobb szlovákiai magyar kulturális és közéleti szervezet, a Csemadok elnökségi tagja és pozsonyi választmányának elnöke volt.


Fotó: MTI / Kovács Attila

1991-től a nem sokkal a rendszerváltás után alakult Együttélés politikai mozgalom – amelynek alapító tagja volt – általános alelnökévé választják, 2004-ig volt parlamenti képviselő, 1998-tól a Magyar Koalíció Pártja képviseletében.

A Magyar Közösség Pártjának sajtóosztálya közölte: a felvidéki magyar párt tisztelettel emlékezik az elhunytra, nagyra értékeli párton belüli munkáját, és őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt minden hozzátartozójának és közeli barátainak.

“Duka-Zólyomi Árpád halála nagy veszteség a felvidéki magyarság számára, személyében a politikuson kívül egy fontos közéleti szerepet felvállaló és a kultúra terén is jelentős tevékenységet kifejtő ember távozott körünkből” – mondta Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik