Nagyvilág

Ég az erdő Betlér közelében, második napja oltják a lángokat

erdotuz(960x640)(5).jpg (erdőtűz, )
erdotuz(960x640)(5).jpg (erdőtűz, )

Erdőtűz ütött ki a betléri kastély közelében kedden, bár a tűzoltóknak az éjszaka folyamán már sikerült ellenőrzés alá vonniuk a lángokat, az oltás folytatódik.

Az erdőtűz a tűzoltóság tájékoztatása szerint kedden délután a rozsnyói járásban lévő Betlér település közelében Stádielko körzetében ütött ki, s becslések szerint mintegy 8 hektárnyi erdőterületre terjedt szét. Az Andrássy-kastélyt nem veszélyeztetik a lángok.

Az oltásra több környező járás tűzoltóegységeit vezényelték a helyszínre, a terep nehéz megközelíthetősége miatt az oltás során több helikoptert is bevetettek. A lángok terjedését a kassai kerületi tűzoltóság tájékoztatása szerint a hajnali órákra sikerült megfékezni, ám a szél miatt a tűz ismét erőre kapott, így az oltást előreláthatóan szerdán egész nap folytatják.

Lázár Éva, a krasznahorkai vár és a betléri kastély múzeumainak igazgatója azt MTI-nek azt nyilatkozta: a betléri Andrássy-kastélyt s annak parkját a tűzvész nem fenyegeti, mivel annak központja a kastélytól néhány kilométerre van, s a lángok nem arra terjedtek.

A kastély 57 hektáron elterülő történelmi parkjában egyébként jelenleg is tart a márciusi szélvihar okozta károk eltávolítása. Tavasszal, egy éjszaka alatt a nemzeti örökség részét képező park faállományának mintegy harmadát tarolta le a szélvihar. Lázár Éva a téma kapcsán elmondta: a káreltávolítás még ebben a hónapban befejeződik és a kastélypark remélhetőleg szeptembertől ismét a látogatók rendelkezésére áll majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik