Nagyvilág

Izrael nem bízik az USA-ban?

izraeli-katona(960x640)(1).jpg (izraeli katona)
izraeli-katona(960x640)(1).jpg (izraeli katona)

Izrael egyre kevésbé bízik abban, hogy az Egyesült Államok - állításához híven - szükség esetén akár katonai támadással is megakadályozná az iráni atomfegyver kifejlesztését - jelentette az izraeli közszolgálati rádió egy meg nem nevezett magas rangú tisztségviselőre hivatkozva.

Az illető szerint egyre hiteltelenebbek az erre vonatkozó amerikai biztosítékok. Elég csak figyelni az amerikaiak Szíria-politikáját ahhoz, hogy előre lássuk, mire nem lesznek hajlandók Iránban – jelentette ki. Hozzátette: Izraelnek megvan a katonai képessége ahhoz, hogy cselekedjen Iránnal szemben, de egyértelmű, hogy amerikai részvétel nélkül kisebb hatást tudna kifejteni.

A tisztségviselő veszélyesnek nevezte Haszan Róháni új iráni elnököt, akinek „a hitele folyamatosan nő külföldön”. A Nyugat beleesik Irán csapdájába, Izrael pedig egyre elszigeteltebb lesz – mondta.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök július közepén egy amerikai tévének adott interjújában figyelmeztetett, hogy a nemzetközi közösségnek nem szabad megbíznia az újonnan megválasztott Róháníban, akit elődjénél mérsékeltebbnek tartanak. Úgy vélte, hogy a mérsékeltségre utaló jelek csak kozmetikázások, Róhání pedig báránybőrbe bújt farkas. Netanjahu sürgette a nemzetközi közösséget, hogy növelje a nyomást Teheránra gyanús atomprogramjának leállítása érdekében. Jelezte, hogy ha az Egyesült Államok nem lép fel időben Irán atomfegyverhez jutása ellen, akkor Izrael fogja ezt megtenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik