Nagyvilág

Reklámfogásból ugrott a folyóba – belefulladt

han folyó (han folyó)
han folyó (han folyó)

Eltemették csütörtökön Szöulban a dél-koreai "férfijogi" aktivistát, aki a média nyilvánossága előtt, propagandafogadásként vetette magát a mélybe egy hídról, de beleveszett a vártnál erősebb sodrású folyóba.

A 46 éves Szung Dzse Gi az általa alapított szervezet élén azért küzdött, hogy még több jogot kapjanak a férfiak az amúgy is erősen férfiak uralta dél-koreai társadalomban. Csoportja, a Férfiak Szövetsége követelte egyebek közt a nemek egyenlőségéért felelős minisztérium eltörlését és azt, hogy a férfiak kapjanak nagyobb kártérítést a kötelező katonai szolgálatért. Feljelentettek egy női zenekart egy dalért, amelynek szövege szerintük sértő volta a katonákra, akik zömében férfiakból állnak.

A különc aktivista a múlt héten pénteken vetette magát a Szöult átszelő Han folyóba az öngyilkosok által kedvelt Mapo hídról, úgymond abbéli elkeseredésében, hogy nem sikerült elég adományt összegyűjtenie súlyosan eladósodott csoportja megmentéséhez.

A férfi holttestét hétfőn halászták ki a folyóból, több mint egy kilométerre attól a helytől, ahol a mélybe vetette magát. A vízi mentők szerint az “attrakció” valószínűleg azért nem sikerült, mert az esőzések és egy gát nem sokkal korábbi megnyitása miatt a szokásosnál erősebb volt a folyó sodrása.

A “férfijogi” csoport kedden közleményben kért bocsánatot a félresikerült reklámfogásért. Közlésük szerint vezetőjük nem akart öngyilkos lenni, az volt a terve, hogy partra úszik. Keményen edzett és gyakorolta az úszást, hogy jó formában legyen, és bízott abban, hogy biztonságosan partot ér. “Szung Dzse Gi egy szerencsétlen baleset áldozata lett. Bocsánatot kérünk, hogy nem próbáltuk meg aktívabban eltéríteni szándékától” – írták.

Az aktivista színlelt öngyilkossága heves vitákat kavart Dél-Koreában azért is, mert a bámészkodók és a látványos akcióhoz kihívott riporterek meg sem próbálták eltéríteni Szungot a szándékától, amelyről akkor még nem lehetett tudni, hogy nem volt valódi.

Az eseményről tudósító KSB dél-koreai köztévé közleményben kérte ki magának, hogy “alaptalanul” öngyilkosság segítésével vádolják. A társaság szerint helyszínen lévő stábja kétszer is, a mélybe ugrás előtt és után is szólt a rendőrségnek.

A Mapo híd népszerű helyszín Szöulban azok számára, akik a halálba menekülnek az élet nehézségei elől. Az önkormányzat szobrokat és feliratokat helyezett ki az öngyilkosságok megelőzésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik