Nagyvilág

Putyin bloggereket vetne be az ellenzék ellen

A Kreml a közösségi oldalakon vetné be őket az orosz ellenzék egyre növekvő online befolyásával szemben – közölte az orosz kormánypárti napilap, az Izvesztyija kedden.

Az orosz hatóságok az intézkedéssel különösen a korrupcióról és a nemzeti kérdésről folyó online vitákat akarják ellenőrzésük alá vonni. Egy, az elnöki hivatalhoz közel álló forrás szerint ez nem azt jelenti, hogy az információkat feltétlenül számukra előnyös formában kell közzétenni, de nem akarják, hogy az online viták „destruktív irányba csússzanak el”. „Gyakran a bloggerek által felvázolt vélemény jobban alakítja a közvéleményt, mint a hatalom által közzétett információ” – magyarázta a tisztségviselő.


Fotó: MTI/EPA/Pool/Peter Muhly

A névtelenséghet kérő forrás szerint ezt a módszert több ország, köztük az Egyesült Államok már alkalmazza. „A Kreml egy bloggerekből álló csapatot szeretne összeállítani, amely ugyanazt a munkát végezné az orosz kormányzatnak, mint amelyet Navalnij és társai az ellenzéknek” – mondta Sztanyiszlav Belkovszkij orosz elemző.

A 37 éves Alekszej Navalnij orosz jogász, Vlagyimir Putyin elnök egyik legkeményebb ellenfele, szintén bloggerként vált széles körben ismertté, amikor internetes oldalán korrupciós eseteket fedett fel. Nemrég a neves orosz ellenzékit öt év börtönbüntetésre és egymillió rubel (csaknem 7 millió forint) pénzbírságra ítélte egy orosz bíróság sikkasztás vádjával.

Putyin egyik legkeményebb ellenfelét azzal vádolták, hogy 2009-ben több mint 10 ezer köbméter fát sikkasztott el egy állami fafeldolgozó cégtől, amelynek tanácsadója volt. A védők fellebbeztek a határozat ellen, az Európai Unió pedig aggodalmát hangoztatta, mondván, súlyos kérdések vetődnek fel a jogállamiság oroszországi helyzetét illetően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik