Nagyvilág

Olaj borít egy thaiföldi turistaparadicsomot

olaj-torony(430x286)(1).jpg (olaj torony)
olaj-torony(430x286)(1).jpg (olaj torony)

Olajszőnyeg borítja a tengert és a partokat a thaiföldi Koh Samet-szigetnél, amely a bangkokiak és a külföldi turisták kedvelt úti célja.

Az olajszennyezés miatt már többen lemondták szállásfoglalásaikat a Bangkoktól 150 kilométerre délkeletre található turistaparadicsomban. A látogatókat figyelmeztették, hogy maradjanak távol a szennyezett partszakaszoktól. A hatóságok lezárták a Prao-öblöt, ahol 200 katona is segített a hófehér partokat éktelenítő fekete folt eltakarításában. A térséget katasztrófa sújtotta területnek minősítették, és az olajszennyezés által érintetteknek azonnali segítséget ígértek.

Szombaton órákon keresztül szivárgott a tengerbe az olaj egy lyukas vezetéken keresztül; szakértők szerint mintegy 50 ezer liter kerülhetett a vízbe. A PTT állami gáz- és olajvállalat munkatársai úszó kordonokkal kerítették el a foltot, hogy megvédjék a partokat, de a szél és a magas hullámok miatt kudarcot vallottak.

A thaiföldi energiaóriás nevéhez fűződik a 2009-es ausztráliai olajkatasztrófa is. Akkor is több ezer liter nyersolaj ömlött a tengerbe, miután felrobbant egy megrongálódott olajfúró, és a szennyezés még az indonéziai vizeket is elérte. Az ausztrál kormány vizsgálódásai szerint a thaiföldi vállalat műszaki hiányosságai okozták a katasztrófát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik