Nagyvilág

Ez nem korrupció, hanem politika

cseh zászló (cseh zászló, )
cseh zászló (cseh zászló, )

A cseh legfelső bíróság szerint a politikai eljárásokért senkit sem lehet büntetőjogi felelősségre vonni.

Megszüntette a három volt kormánypárti parlamenti képviselő elleni büntetőeljárást Csehország legfőbb ügyésze, aki úgy ítélte meg, nem történt bűncselekmény – jelentette a CT24 közszolgálati hírtelevízió pénteken.

Marek Snajdr, Petr Tluchor és Ivan Fuksa ellen – akik mindhárman a Polgári Demokratikus Párt (ODS) képviselői voltak – politikai korrupció vádjával folyt eljárás. Mindhárman tavaly ősszel egy jól fizetett állami állás ellenében lemondtak mandátumukról, hogy lehetővé tegyék a kormány reformprogramjának elfogadását. A rendőrség ezt korrupciónak minősítette és őrizetbe vette az érintetteket, akik tagadták  bűnösségüket.

Pavel Zeman legfőbb ügyész helyt adott a vádlottak panaszának, s az ügyet visszaadta Ivo Istvan olmützi államügyésznek. Istvan újságíróknak azt mondta, nem érte váratlanul a döntés, s már dolgozik azon, hogy újrafogalmazza a vádat, ami lehetővé tenné az érintettek elleni büntetőeljárás folytatását.

Istvant a héten fogadta Milos Zeman köztársasági elnök, s teljes támogatásáról biztosította. A jobboldal szerint ez újabb bizonyítéka annak, hogy politikai hatalmi játékról van szó.

Nagyová ügye marad

Jana Nagyová, Petr Necas volt miniszterelnök kabinetfőnöke panaszát viszont a legfőbb államügyész elutasította, így ez az ügy folytatódik. Nagyová, valamint a katonai hírszerzés volt és mai főnöke ellen hivatali hatalommal való visszaélés címén folyik eljárás. Nagyová, akinek éve óta szerelmi viszonya van Necasszal, ugyanis tavaly arra utasította a katonai hírszerzést, hogy figyeljék meg Radka Necasovát, a miniszterelnök feleségét. Nagyovának ilyen utasítás kiadásához nem volt joga, s a katonai hírszerzés főnökeinek pedig ezt el kellett volna utasítaniuk.

Az állítólagos korrupciós ügy, valamint a hivatali pozícióval való visszaélés ügye júniusban Petr Necas és kormánya bukásához vezetett.

Nem minősíthető korrupciónak

A három volt képviselő, aki néhány hétig vizsgálati fogságban volt, már tíz napja a legfelsőbb bíróság döntése alapján szabadlábra került. A legfelsőbb bíróság szerint a tavalyi megállapodás nem minősíthető korrupciónak, s ezért elrendelte az érintettek szabadon bocsátását.


Fotó: AFP

Petr Knötig, a legfelsőbb bíróság szóvivője közölte: a testület megállapította, hogy politikai eljárásokért senkit sem lehet büntetőjogi felelősségre vonni. A két személy az adott időben parlamenti képviselő volt, mentességet élvezett, s a különféle politikai megállapodásokat, kompromisszumokat és döntéseket politikai tevékenységük részeként kell értelmezni.

Reformcsomag

Az ügy a cseh kormány tavaly novemberben elfogadott takarékossági és reformcsomagjával kapcsolatos. A jogszabályt hosszú ideig azért nem sikerült jóváhagyni a parlamentben, mert az ellenzéken kívül a kormányzó ODS néhány képviselője sem volt hajlandó azt támogatni.

Az intézkedéscsomagot végül is úgy fogadták el, hogy a Necas vezette ODS belső ellenzékének három képviselője lemondott parlamenti mandátumáról, a helyükre lépő újak pedig már igent mondtak a törvényre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik