Nagyvilág

Vonatbaleset Spanyolországban: 78 halott

vonatbaleset Spanyolországban (vonatbaleset, )
vonatbaleset Spanyolországban (vonatbaleset, )

190-nel ment kanyarban az expressz, ahol 80 volt a sebességhatár. Elismerte a mozdonyvezető a tragikus hibát.

Kisiklott egy szuperexpressz szerda este a spanyolországi Galicia autonóm közösség fővárosa, Santiago de Compostela mellett. A balesetnek 78 halálos áldozata és 140 sérültje van eddig, a mentés azonban még nem fejeződött be.

Az El País az utóbbi 40 év legsúlyosabb vasúti szerencsétlenségének nevezte a tragédiát.


A képre kattintva galéria nyílik! Figyelem! Felnőtt tartalom!
Fotó: AFP / Oscar Corral

A vonat egy éles kanyarban siklott ki, ráadásul lakott terület mentén, amelyek miatt ott 80 kilométer a megengedett sebesség óránként. A vonat viszont 190-nel haladt itt. A spanyol EFE hírügynökség szerint ezt a mozdonyvezető el is ismerte. Ő egyébként és váltótársa is sértetlenül úszta meg a balesetet.

A katasztrófa helyszíne közelében Santiago de Compostela önkormányzata kijelölt egy épületet, amelyben  pszichológusok fogadják az áldozatok hozzátartozóit, információval látják el őket. A helyieket véradásra kérték.

Az első televíziós képeken látszott, hogy négy kocsi borult fel, egy összeroncsolódott, és füst száll fel a szerelvényből.

“A vonat elkezdett dőlni az egyik kanyarban, majd többször átfordult, és a kocsik egymásra futottak” – mondta az egyik szemtanú a rádióban. Egy másik szemtanú szerint a második kocsi kigyulladt. Volt több olyan utas, aki robbanást hallott a vonat kisiklása előtt. Volt olyan közelben lakó, aki földrengéshez hasonlította, amit érzett a baleset pillanatában.

Mariano Rajoy kormányfő a tragédia helyszínére utazott.  A miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. I. János Károly király, valamint Fülöp herceg, a trónörökös felfüggesztette minden hivatalos programját a gyász jeléül.

A hatóságok hétnapos gyászt rendeltek Galiciában.

Csütörtökön van a galiciaiak védőszentjének, Szent Jakabnak az ünnepe, ebből az alkalomból sokan utaztak haza szülőföldjükre. A tervezett ünnepségeket azonban a tartomány vezetői lemondták a baleset miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik