Nagyvilág

Újabb Kennedy a politikában

amerikai-zaszlo(960x640)(1).jpg (amerika, usa, zászló, )
amerikai-zaszlo(960x640)(1).jpg (amerika, usa, zászló, )

Caroline Kennedyt, a néhai John F. Kennedy elnök lányát jelöli az Egyesült Államok tokiói nagykövetének Barack Obama elnök.

Caroline Kennedyt jelöli Barack Obama tokiói nagykövetnek. A Fehér Ház erről már értesítette a szenátust. Amennyiben kinevezik, ő lesz első nő, aki nagykövetként az Egyesült Államokat képviseli Japánban. A távol-keleti országban 2009 óta John Roos, egy korábbi szilícium-völgyi ügyvéd teljesít szolgálatot. Korábbi értesülések szerint a néhai elnök lánya az ottawai posztra is esélyes volt. A The Washington Post áprilisban azt írta, Kennedy kinevezése “nagy izgalomba hozná a japánokat, akik szeretik, ha az amerikai nagykövet szupersztár”.

Korábban az amerikai politikai élet olyan nagyágyúi képviselték Tokióban Washingtont, mint Mike Mansfield, a legendás szenátusi többségi vezető, Walter Mondale alelnök, Tom Foley, a képviselőház elnöke, és egy másik szenátusi többségi vezető, Howard Baker. A második világháború vége óta Japán az Egyesült Államok egyik legfontosabb kereskedelmi és katonai partnere. A két ország kapcsolata jelenleg “érzékeny időket” él meg: Tokió területi vitákban áll Dél-Koreával és Kínával, Washingtonnal pedig nem tud zöld ágra vergődni a Japánban állomásozó amerikai katonák jövőbeni létszámáról. Japán ugyanakkor kulcsfontosságú szövetségese az Egyesült Államoknak az észak-koreai atomprogram ügyének kezelésében.

Fotó: AFP / Slaven Vlasic

Az 55 éves Caroline Kennedynek nincs sok tapasztalata a mindennapi politikában: jogi diplomája van, az utóbbi évtizedekben különféle társadalmi szervezetekben elnökölt és könyveket írt. Az 1963-ban meggyilkolt Kennedy elnök lánya az első Obama-kabinet felállása után ugyan fontolóra vette, hogy versenybe száll New York állam egyik szenátori székéért, amely azért üresedett meg, mert Hillary Clinton külügyminiszter lett. Végül nem indult a választáson. Akkoriban az is szóba került, hogy Obama az Egyesült Államok vatikáni nagykövetévé jelöli őt, ezt a tervet azonban vezető amerikai katolikus csoportok hevesen ellenezték.

Amennyiben kinevezik, Kennedy “harmadik generációs” nagykövet lesz: nagyapja, Joseph P. Kennedy az USA nagy-britanniai nagykövete volt Franklin D. Roosevelt elnöksége alatt, nagynénje, Jean Kennedy Smith pedig Írországban képviselte az Egyesült Államokat Bill Clinton mandátuma idején.

Korábban állítólag Caroline miatt dobta vissza a History Channel a „The Kennedys” című minisorozatot. A 6 részes tévéfilmben Greg Kinnear JFK-t, Katie Holmes pedig Jackie Kennedy-t alakította – a csatornától névtelenül nyilatkozó források szerint viszont a részek annyira „jól” sikerültek, hogy a Kennedy család még élő tagjai minden befolyásukat bevetették, hogy még véletlenül se kerüljön adásba a sorozat.

A History Channel hivatalosan annyit közölt a múlt héten, hogy annak ellenére, hogy eredetileg ők rendelték meg a sorozatot, az elkészült mű már „nem fért bele” a csatorna profiljába. A nevük elhallgatását kérő informátorok szerint azonban nem a sorozat minőségével vagy a csatorna profiljával volt gond, sokkal inkább azzal, hogy Caroline Kennedynek nem tetszett, hogy apját szexmániásnak, nagyapját pedig hataloméhesnek festették le a készítők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik