Nagyvilág

Jön a Wikileaks párt

Julian-Assange(210x140)(1).jpg (Julian Assange, wikileaks, )
Julian-Assange(210x140)(1).jpg (Julian Assange, wikileaks, )

Ezt maga Julian Assange jelentette be. A párt legfőbb alapelvei közé tartozik az átláthatóság, a felelősség és az igazságosság.

Pártot alapított és indulni készül az ausztráliai választásokon a WikiLeaks alapítója, aki több mint egy éve menekült Ecuador nagy-britanniai nagykövetségére. Julian Assange a The Australian című ausztrál napilapba írt vendégcikkében jelentette be, hogy Wikileaks nevű pártja hét jelöltet indít a szenátusi választásokon, köztük az ország legjobb oknyomozó újságíróit, tudósokat és emberi jogi aktivistákat. Az egyik jelölt maga Assange lesz, aki Victoria államban indul.

Assange a cikkben kiemelte, hogy az új párt legfontosabb alapelvei közé tartozik az átláthatóság, a felelősség és az igazságosság. Kiemelt célként határozta meg a menedékkérők jogainak védelmét, a környezetvédelem ügyét és a sajtószabadság tiszteletben tartását. A parlamenti pártokat Assange arra intette, hogy a törvényeket a nyilvánosság bevonásával hozzák meg. Hozzátette, pártja csak a megalapozott és elégséges tényeken alapuló politizálást fogadja el.

A szenátusi választásokat előreláthatólag novemberben tartják. A kiszivárogtató portál alapítója több mint egy éve menekült az ecuadori nagykövetségre, hogy elkerülje a Svédországnak való kiadatást. A skandináv ország nemi erőszak vádjával akarja bíróság elé állítani Assange-ot, a 42 éves férfi azonban attól tart, hogy Svédország kiadná őt az Egyesült Államoknak, ahol akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik titkos amerikai diplomáciai iratok kiszivárogtatása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik