Külföld
építkezés (munkás, )

Kínában a korrupció állítja le az építkezéseket

Munkácsy Márton
Munkácsy Márton

2013. 07. 24. 09:13

Öt évig nem épülhetnek új kormányzati épületek, mert sok a gyanús költés, meg amúgy is spórolni kell.

A legfelsőbb kínai párt- és kormányszervek közös utasítása szerint a már kész kormányzati hivatalok bővítése, újak építése, vásárlása vagy karbantartás címén való átalakítása tilos, csakúgy, mint a várostervezésre való hivatkozás. A párt-, illetve az önkormányzati szerveknek tilos támogatást, adományt elfogadniuk, valamint ingatlanfejlesztő vállalatokkal együttműködniük.

Az országos rendelkezés a kormányzati hivatalok mellett például a továbbképzési központok vagy az önkormányzati tulajdonú szállodák építésére is vonatkozik.

A már megépített luxusépületek, irodaházak kapcsán fel kell deríteni a visszaéléseket, beleértve a nem rendeltetésszerű használatot vagy túlzó méreteket. 2001-ben ugyanis már lefektették a különböző szintű kormányzati épületek tervezésére vonatkozó szabványokat, ám a helyi tisztségviselők megtalálták a kibúvókat. A monstre, drága és hivalkodó önkormányzati paloták sok helyütt keltettek visszatetszést a lakosság körében.

A részletes rendelkezés szerint a több posztot betöltő vezetőknek csak egy helyen lehet irodája, a nyugalmazott tisztviselők irodahasználati jogát vissza kell vonni. A fogadásokat, szállást, konferenciákat szolgáló épületekre nem adható ki felújítási engedély. Az irodabérlet feltételeit megszigorítják.

A központi vezetés a közpénzek takarékos és ésszerű felhasználására szólít fel, s szorgalmazza, hogy a forrásokat a gazdaság fejlesztésére és az emberek jólétének biztosítására fordítsák.

Megfigyelők szerint az intézkedés a korábban meghirdetett „tiszta kormány” kampány része, amelynek célja a vezetők és a lakosság közötti kapcsolat szorosabbá tétele, és jól illeszkedik az új vezetés által kezdetektől hangoztatott, visszafogottságot, fényűzést kerülő munkastílus követéséhez, miközben a megszorítás jelzi a gazdasági korlátok megjelenését is.

Magyarország ezen a téren öt évvel előzi Kínát, nálunk ugyanis már 2008-ban megbukott a kormányzati negyed terve.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.