Nagyvilág

Elnöki áldás Coelho terveire

Pedro Passos Coelho  (Pedro Passos Coelho )
Pedro Passos Coelho  (Pedro Passos Coelho )

A portugál elnök jóváhagyta a miniszterelnök javaslata szerinti kormányátalakítást.

A cél, hogy fennmaradjon a kormánykoalíció egysége a július elején kialakult kormányválság megoldásaként. Aníbal Cavaco Silva államfő úgy döntött vasárnap, hogy az országot segítő nemzetközi pénzügyi mentőcsomag fennmaradása érdekében támogatja a jobbközép kormány hivatalban maradását.

A legjobb megoldás a jelenlegi helyzetben, hogy a kormány hivatalban marad, de meg kell erősíteni a koalíciós pártok összetartását – közölte akkor. Pedro Passos Coelho miniszterelnök azt javasolta, hogy Paulo Portas, a kisebbik koalíciós partnernek, a konzervatív CDS-PP pártnak a vezetője, külügyminiszter az ő helyettese legyen. A külügyminiszter pedig Rui Machete lesz a fő kormánypártból, a szociáldemokratáktól. Ő az előző kormányban miniszterelnök-helyettes volt.

Egy másik fontos változás – a CDS-PP erősítése a koalícióban -, hogy a független politikus Alvaro Santos Pereira helyett a konzervatív párt egyik politikusa, Antonio Pires de Lima lesz a gazdasági miniszter.

Múlt héten újabb bizalmatlansági indítványt vert vissza a portugál kormány. A hónap elején komoly politikai válságot túlélt jobbközép koalíciós kabinet ellen múlt csütörtökön a zöldek nyújtottak be indítványt a szocialisták támogatásával, de Pedro Passos Coelho miniszterelnöknek sikerült megerősíttetnie a kabinet iránti bizalmat a képviselők körében.

A voksolás előtt Coelho jelezte: az országot segítő nemzetközi pénzügyi mentőcsomag töretlen folyósításáért fenn kell tartani a politikai stabilitást. Portugáliában a hónap elején a kisebbik kormánypárt, a kereszténydemokrata CDS-PP két miniszterének távozása okozott kormányválságot, kiváltva az európai vezetők és a befektetők aggodalmát is.

Vítor Gaspar pénzügyminiszter azért mondott le, mert úgy érezte, nem kap elég támogatást markáns költségvetési kiigazítási politikájához. A zöld beadvány is arra hivatkozott, hogy a kormánynak újra kellene tárgyalnia nemzetközi partnereivel a mentőcsomagot, illetve adósságainak rendezését. A múlt heti volt az ötödik bizalmatlansági indítvány a Coelho-kormány ellen két év alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik