Nagyvilág

Kiveszik a bombákat a Nagy-korallzátonyból

nagy-korallzátony (nagy-korallzátony, )
nagy-korallzátony (nagy-korallzátony, )

Az amerikai haditengerészet mérlegeli annak a négy nem éles bombának a kiemelését a Nagy-korallzátonyból, amelyeket kényszerűségből dobtak le amerikai harci gépek a amúlt héten.

A két amerikai harci gép megy-egy robbanóanyagot nem tartalmazó, úgynevezett inert bombát és egy-egy nem élesített bombát dobott le kedden az UNESCO világörökség listáján szereplő tengeri természetvédelmi területre. A négy bombát, amelyek összsúlya 900 kilogramm, a vízbe dobták több mint 50 méterre a korallzátonyoktól, hogy minimalizálják a korallok esetleges károsodását. Egyik sem robbant fel – közölte az amerikai 7. flotta parancsnoksága.

A bombákat a közeli Townsend-sziget kijelölt térségére kellett volna ledobni, de a bevetést lefújták. Ezután az irányítók jelezték, hogy a bevetés lefújása nem kockázat nélküli, mert a gépeknek kevés az üzemanyaguk, és a bombákkal a fedélzetükön nem landolhatnak. A pilóták a vészhelyzetben megszabadultak a bombáktól – tette hozzá a közlemény.

Az ausztrál hatóságokkal vizsgálják a lehetőségét annak, hogy kiemeljék a bombákat. Ha a természetvédelmi park és az ausztrál kormány illetékesei eltökéltek a kiemelésükre, akkor egyeztetjük az erőfeszítéseket – írják. Larissa Waters, az ausztrál szenátus tagja, a zöld párt szóvivője felháborítónak nevezte bombák “kiöntését” egy ilyen biológiailag érzékeny környezetvédelmi területre. “Teljesen elment az eszünk? Ez egy világörökségi helyszín gondozásának módja? Engedélyezzük egy külföldi hatalomnak, hogy bombákat dobjon rá? – háborgott az ABC televíziónak nyilatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik