Nagyvilág

Egyre több gyerekre esik tévé

televizio(960x640)(4).jpg (televízió, tévézés, )
televizio(960x640)(4).jpg (televízió, tévézés, )

A leeső tévékészülékek miatt az elmúlt két évtizedben 200 ezer amerikai gyerek került kórházba. Az ilyen típusú balesetek száma emelkedik.

Az orvosok és biztonsági szakemberek szerint a szülőknek nagyobb körültekintéssel kell elhelyezniük a tévékészülékeket az olyan bútorok tetején, amelyekre a kisebb gyerekek megpróbálhatnak felmászni, különösen a nehezebb, régi típusú televíziókat.

A legtöbb tévé okozta sérülést öt éven aluli apróságok szenvedik el, leggyakrabban fejük és nyakuk sérül, nem ritka az agyrázkódás. Az esetek számának növekedése fokozott aggodalomra ad okot – hangsúlyozta Gary Smith traumatológus, a Gyermeksérüléseket Megelőző Szövetség (CIPA) elnöke.

2011-ben 12 ezer 300 gyermek került sürgősségi osztályra televízió okozta sérülésekkel, míg 1990-ben mindössze 5455 ilyen esetet jegyeztek fel. A baleseti ráta 1990-es szintje, amikor tízezer 17 éven aluli gyerekre 0,85 sérülés esett, 2011-re megduplázódott, és 10 ezer gyermekre már 1,66 baleset jut. A vizsgálat szerint az elmúlt két évtizedben 215 gyermek halt meg tévés balesetek következtében. Idén január óta a hírekben szereplő esetek alapján hat kisgyermek halálát okozta az Egyesült Államokban a rázuhanó tévé.

Az amerikai fogyasztóvédelmi bizottság szakemberei szerint az elszaporodó balesetek mögött az is állhat, hogy a modern, lapos képernyős készülékek elterjedésével a régi, nagydobozos, nehéz masinákat tárolásukra alkalmatlan, kevéssé biztonságos bútordarabon helyezik el a szülők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik