Nagyvilág

838 méter magas épületet épít Kína

felhőkarcoló (toronyház, )
felhőkarcoló (toronyház, )

Megkezdődött a világ legmagasabb felhőkarcolójának építése a közép-kínai Csangsa városában, a rekordprojekt rekordidő alatt, jövő áprilisra elkészülhet.

Az Égi Város (Tiankong Chengshi) nevű épület 208 emelet magasra nyúlik majd, és egyvárosnyi, mintegy 170 ezer ember befogadására lesz képes – adta hírül a sohu.com kínai hírportál. A világrekorder felhőkarcolóban egy város minden szükséges „kelléke”, így egyebek között szálloda, iskola, kórház, irodák, vendéglátó egységek és boltok is helyet kapnak.

A dubaji Burdzs Kalifánál (Burj Khalifa), a világ jelenleg legmagasabb épületénél 10 méterrel magasabb, 838 méteres felhőkarcoló a közép-kínai Honan tartományban épül, az építkezésről szóló dokumentumokat tavaly június elején írta alá Csangsa városa és a helyi kivitelező, a Broad Group. A csangsai felhőkarcoló magasságán túl építkezési idejével is rekordot dönthet.

Az egyedi, előregyártott elemeket is használó építési technikáinak köszönhetően naponta több emelet kerülhet a helyére, vagyis az Égi Város már 2014 áprilisára felépülhet, megnyitása a sajtóértesülések szerint májusban vagy júniusban valószínű. Összehasonlításként: a Burdzs Kalifa hat évig, míg a világ második legmagasabbja, az 509 méteres tajvani Tajpej 101 négy évig készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik