Nagyvilág

Itt az új uralkodó

belga királyi pár (fülöp király, belgium, )
belga királyi pár (fülöp király, belgium, )

Új királya van Belgiumnak.

Letette az uralkodói esküt Fülöp, Belgium új királya, a trónról előzőleg lemondott II. Albert legidősebb fia.

Az új uralkodó három nyelven, hollandul, franciául és németül mondta el az eskü szövegét, tekintettel arra, hogy Belgiumban a holland nyelvű flamandok és a franciaajkú vallonok mellett a néhány tízezer lelket számláló német nyelvű közösség is önálló államalkotó nyelvközösségnek számít.

A belga parlament két háza előtti eskütétellel Fülöp hivatalosan is király lett, a belgák sorrendben hetedik uralkodója. A 79 esztendős II. Albert három héttel ezelőtt jelentette be, hogy idős kora, megromlott egészségi állapota miatt csaknem két évtizeddel trónra lépése után visszavonul, és lemond elsőszülött fia, Fülöp javára.

Fotó:MTI/AP/Miniszterelnöki hivatal

A királyváltást arra a napra időzítették, amely egyben Belgium nemzeti ünnepe is, annak emlékére, hogy az ország első uralkodója, I. Lipót 1831. július 21-én lépett trónra. Ennek megfelelően idén a királyváltáshoz is kapcsolódtak mindazok a hagyományos események, amelyek minden évben július 21-ét övezik Belgiumban. Így szombat este Brüsszelben megtartották a Nemzeti Bált, amelyen megjelent az uralkodócsalád is. II. Albert ünnepi tévébeszédben fordult az ország lakosságához, és ebben az utolsó uralkodói szózatában a szövetségi berendezkedésű belga állam megőrzésének fontosságáról beszélt. A új uralkodó eskütétele után katonai parádét, este pedig ünnepi tűzijátékot rendeznek Brüsszelben.

A belga király alkotmányos jogköre erősen korlátozott, lényegében csupán ceremoniális jellegű teendőkre szűkül. Elio Di Rupo belga miniszterelnök mégis nagy államférfinak nevezte II. Albertet a lemondási okmány aláírása alkalmából tartott ünnepségen. Ennek az a háttere, hogy a most leköszönt uralkodó igen tevékeny szerepet játszott az elmúlt években a belga szövetségi állami berendezkedés válságának elhárítását célzó erőfeszítésekben.

Fülöp a nyilvánosság előtt eddig meglehetősen visszafogott volt, keveset nyilatkozott. Nála jóval vonzóbb és nyitottabb személyiségnek tartja a belga média Fülöp közkedvelt hitvesét, Matildot, aki most egyes kommentátorok vélekedése szerint királynéként sokat segíthet férjének a közvélemény rokonszenvének megnyerésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik