Nagyvilág

Csődben az autóipar bölcsője, veszélyben a nyugdíjak

general motors, detroit, auto show (Chevrolet Corvette Stingray)
general motors, detroit, auto show (Chevrolet Corvette Stingray)

Hivatalosan csődöt jelentett Detroit. Ez az eddigi legnagyobb méretű önkormányzati krach az Egyesült Államokban.

Az amerikai autóipar bölcsőjeként és fővárosaként emlegetett város nehéz helyzete eddig sem volt titok: márciusban válságmenedzsert neveztek ki Detroit élére, miután egy vizsgálóbizottság megállapította, az önkormányzatnál pénzügyi szükségállapot alakult ki.

Rick Snyder michigani kormányzó csütörtökön bejelentette, jóváhagyta a válságmenedzser, Kevin Orr kérelmét, amelyben a város nevében állami csődvédelemért folyamodik. A nagyváros hosszú távú adósságát 18,5 milliárd dollárra becsülik. Ha a csődhelyzetet a bíróság is megállapítja, ennek rendezéséről meg kell állapodni a hitelezőkkel.

Detroit bedőlése példa nélkülinek számít Amerika történetében, mind az érintett lakosság, mind az adósságállomány nagyságának szempontjából. Az Egyesült Államok valamikori negyedik legnépesebb városának lakossága az évtizedekkel ezelőtti 1,8 millióról mára 713 ezerre esett vissza, főleg az autóipar hanyatlása miatt.

Noha a régióban található az ágazat három óriása, a General Motors, a Ford és a Chrysler főhadiszállása a területen az amerikai munkaügyi minisztérium tavalyi adatai szerint közel 16 százalékos volt a munkanélküliség. A most csőddé magasodott pénzügyi nehézségek súlyos hatással lehetnek a nyugdíjakra és az egészségügyi támogatásokra is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik