Nagyvilág

Orangutánnak nevezte fekete miniszterét egy olasz politikus

Cecile Kyenge (olaszország, )
Cecile Kyenge (olaszország, )

Orángutánhoz hasonlította Cecile Kyengét, a római kormány kongói származású integrációs miniszterét Roberto Calderoli, az olasz Északi Liga szenátora.

A szavait követő tiltakozásokra reagálva Calderoli vasárnap kijelentette, hogy bocsánatot kér, ha szavai megsértették a minisztert. “Nem sértegetni, hanem kritizálni akartam a kormány bevándorlási politikáját” – hangoztatta Calderoli, az Északi Liga egyik vezető politikusa, a római szenátus alelnöke. Hozzátette, hogy esze ágában sincsen lemondani szenátusi tisztségéről.

Calderoli egy szombati pártünnepségén az állatok iránti szeretetéről beszélt, hangsúlyozva, hogy ő a medvéket és a farkasokat szereti. “De amikor Kyengét látom, nem tudok másra gondolni mint egy orángután vonásaira” – fogalmazott Calderoli. A politikus kijelentései két nappal Kyenge Bergamóban tett látogatását követték, melyet az Északi Liga tagjainak utcai tiltakozása kísért.

A miniszter kijelentette, hogy Calderoli nem őt, hanem Olaszország egészét sértette meg. Elfogadhatatlannak nevezte Calderoli kijelentéseit Enrico Letta kormányfő, aki szerint a politikus túllépte a tűréshatárt. Calderolitól bocsánatkérést vár Piero Grasso a szenátus elnöke is.

A Kongóban született 49 éves Kyenge 1983-ban illegális bevándorlóként érkezett Olaszországba. Miniszteri kinevezésekor kijelentette, hogy nem színes bőrűnek, hanem feketének tartja magát. Májusban Milánóban tett látogatásakor nem fogott kezet a Liga önkormányzati frakciójának alelnökével. Azóta az Északi Liga támadásainak célpontja: a párt egy másik politikusa, Mario Borghezio szerint ha Kyenge miniszter akar lenni, menjen haza Kongóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik