Nagyvilág

Beismerte viszonyát a volt kormányfő

Petr-Necas(210x140)(1).jpg (petr necas,)
Petr-Necas(210x140)(1).jpg (petr necas,)

Elismerte Petr Necas lemondott cseh miniszterelnök, hogy viszonya van volt kabinetfőnökével, Jana Nagyovával, akit korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel gyanúsítanak.

“Viszonyom van Jana Nagyovával. Ez egy komoly kapcsolat, és én mindenképpen számolok vele a jövőben” – mondta a volt kormányfő a Pravo című napilapban szombaton megjelent interjúban. A 48 éves politikus hozzátette, feltétlenül támogatja az ügyészség által meggyanúsított egykori kabinetfőnökét. Petr Necas június közepén mondott le, miután Jana Nagyovát, három képviselőt, a katonai hírszerzés volt és jelenlegi vezetőjét őrizetbe vették vesztegetés, hatalommal való visszaélés és törvénytelen megfigyelés gyanújával.

Az ügyészség szerint Jana Nagyová a katonai hírszerzéssel megfigyeltette főnöke feleségét, Radka Necasovát, illetve három képviselőnek jól fizetett állami állásokat ígért cserébe azért, ha lehetővé teszik a kormány reformcsomagjának parlamenti elfogadását. A rendőrség szerint a volt kormányfő is érintett az utóbbi ügyben, ezért az ügyészség kérte a parlamenttől jogi mentességének megvonását.

Nagyová többedmagával vizsgálati fogságban van, Necas pedig válik feleségétől, Radkától. A házaspárnak négy gyereke van, ketten közülük már felnőttek. A pár már januárban közös nyilatkozatban erősítette meg a korábbi sajtóhíreket, amelyek szerint házasságuk válságba jutott, és már hónapok óta külön élnek.

Korábban – miután a rendőrség kihalgatta – a volt miniszterelnök kabinetfőnöke ügyéről azt mondta:politikai perről van szó, “egyértelműen az államügyészség önkényéről, az ügy kitaláció”. Ivo Istvan államügyész azt mondta, büntetőeljárást kívánnak indítani Necas ellen, aki azonban önként nem akar lemondani mentelmi jogáról, mert nem érzi magát bűnösnek. Az exkormányfő azt állította, hogy a vizsgálati fogság súlyosan károsítja az érintettek egészségét.

A közelmúltban életbe lépett új szabályok szerint ha a parlament nem adná ki, akkor a politikus ellen mandátuma lejárta után is megindulhatna a büntetőeljárás. Korábban ilyen esetekben – egy parlamenti visszautasítás esetén – a cseh képviselők életfogytiglani mentességet élveztek az adott ügyben. A politikus a korrupció vádját mindig visszautasította. Az ügy a cseh kormány tavaly novemberben elfogadott takarékossági és reformcsomagjával kapcsolatos.

A jogszabályt hosszú ideig azért nem sikerült jóváhagyni a parlamentben, mert az ellenzéken kívül a kormányzó Polgári Demokrata Párt (ODS) néhány képviselője sem volt hajlandó azt támogatni. A csomagot végül úgy fogadták el, hogy a Necas vezette ODS belső ellenzékének három képviselője lemondott parlamenti mandátumáról, s a helyükre lépő újak pedig igent mondtak a törvényre. Később kiderült, hogy a három volt képviselő – Marek Snajdr, Petr Tluchor és Ivan Fuksa – jól fizető állást kapott egy-egy állami cég vezetésében. A hatóságok szerint az ajánlatot Necas tette, s az ügyben Nagyová és egy társa közvetített. Az öt személy ellen korrupció vádjával folyik eljárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik