Nagyvilág

Itt az uniós szigor a kozmetikázásra

Csütörtökön életbe lépett az EU új irányelve, amely a fogkrémtől a naptejen át a sminkkellékekig biztonságosabbá tenné a kozmetikai termékeket.

Az új előírások mind az unióban előállított, mind az importált termékekre vonatkoznak. A gyártóknak szigorúbb termékbiztonsági előírásoknak kell megfelelniük, csak olyan termék helyezhető ki a polcokra, amelyen feltüntetik, hogy ki az a jogi vagy természetes személy az Európai Unióban, aki felelősséget vállal a termékért, a készítményeket pedig forgalomba hozataluk előtt be kell jelenteni egy adatbázisba, amelyben például mérgezésnél könnyen hozzáférhetők az összetevők.

A termékért felelős személynek kell értesítenie a tagállami hatóságokat a készítmény nem kívánt mellékhatásairól. Emellett a hatóságok a fogyasztóktól és szakértőktől begyűjtött adatokat megosztják egymással. Mindemellett az új rendelet értelmében minden olyan színezéket, tartósítót vagy UV-szűrőt, amely nanorészecskéket tartalmaz, külön engedélyeztetni kell, és ezt a csomagoláson is fel kell tüntetni az adott összetevő mögött zárójelben.

A kozmetikai termékeket 35 éve szabályozza közösségi jogszabály, amelyet azóta hétszer módosítottak. A mostani szabályok 2009-es elfogadása óta csütörtökig volt idejük a gyártóknak, hogy felkészüljenek és megfeleljenek az új előírásoknak. Mostantól csak az új szabályoknak megfelelő termékek kerülhetnek forgalomba.

Mint korábban az FN24 megírta, nehéz eldönteni laikusként, hogy a kozmetikumokban található anyagok egészségkárosító hatásáról szóló vélekedések mennyire hitelesek, de akad számos anyag, amiről egybehangzó vélemény, hogy ártalmas az emberi szervezetre. A veszélyeztetettség egyik meghatározó szempontja a kitettség, amely arra vonatkozik, mennyire vagyunk kiszolgáltatva az adott anyag hatásának. Akadnak aggályos szerek, amik igen kis mennyiségben is kárt tudnak okozni, mivel a szervezetben felhalmozódnak, és nem tudnak kiürülni: károsítják a gyermekek fejlődését, a férfiak szaporodási képességét és a férfi-női hormonrendszert.

A vegyi anyagok alkalmazásának jogi szabályozása lemaradt a gyorsan fejlődő ipar, és a szintén viszonylag gyors tudományos ismeretek mögött. Egy 2005-ös kutatás 36 parfümből 34-ben talált szintetikus pézsmavegyületeket, volt olyan parfüm, amik a szervezetben felhalmozódva irritálják a nyálkahártyákat és allergiát okoznak. Lehetséges rákkeltő anyagok és ismert a májkárosító hatásuk, de mint illatanyagokat nem kellett a kozmetikumok címkéin feltüntetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik