Nagyvilág

A legnagyobb kitüntetést kapta Darth Vader atyja

Az amerikai elnök a Nemzeti Művészeti Érdeméremmel tüntette ki George Lucast.

Az Oscar-díjas rendező mellett Renée Fleming világhírű operaénekes is megkapta az Egyesült Államok legmagasabb művészeti kitüntetését. Barack Obama a Fehér Házban 24 művésznek, írónak, sportolónak adta át életművük elismeréseként a Nemzeti Művészeti Érdemérmet és a Nemzeti Emberiességi Érdemérmet. “Emlékszem, amikor először láttam a Csillagok háborúja című filmet. Felnőtt egy egész nemzedék, amely azt gondolja, hogy a különleges effektusai olyanak, mintha ma készítették volna” – hangoztatta a filmsorozat rendezője, George Lucas méltatásakor Barack Obama.

Az amerikai művészek, írók között érdemrendet kapott még Renée Fleming, a New York-i Metropolitan Opera szopránja, Joan Didion és Tony Kushner író, Elaine May színésznő, Herb Alpert, aki a latin zenét népszerűvé tette az 1960-as években az Egyesült Államokban,  Allen Toussaint dzsessz zenész, aki a Katrina hurrikán pusztítása után zenéjével segítette New Orleans talpra állását. A Nemzeti Művészeti Érdemrendet 1984-ben hozta létra az amerikai kongresszus, és azóta minden évben olyan kiválóságok kaphatják meg, akik különösen sokat tettek az amerikai kultúra terjesztéséért.

George Lucas tavaly adta el a Disneynek produkciós cégét, a Lucasfilmet több mint négymilliárd dollárért. A rendező akkor arról beszélt, hogy ezentúl kisebb költségvetésű, független filmeket akar készíteni. A Disney pedig szinte azonnal előállt a Star Wars-sorozat folytatásának tervével. Mint korábban megírtuk, a sorozat főszereplőinek történetéből a 7., 8. és a 9. rész készül el, és az sem kizárt, hogy további alkotások is születnek majd – közölte a Disney. A 7. epizód várhatóan 2015-ben kerül mozikba, a 8. és a 9. film tervei is készülnek már. A cég 2-3 évente szeretne előrukkolni egy újabb Star Wars-filmmel.

Korábban a Csillagok háborúját a negyedik generációs hadviselés szempontjából is elemezték, hiszen George Lucas eposza iskolapéldája lehet annak, hogyan működik, szerveződik egy globális, nem helyhez kötött felkelés, hogyan lehet harcolni ellene. Ha George Lucast nem is vezérelte más, mint a szórakoztatás, mégis kitűnő segédanyagot készített a hadviselés új formáinak bemutatására. Érdekes az is, hogy az úgynevezett Csillagháborús tervet a néhai Ronald Reagan elnök éppen abban az évben kezdeményezte, amikor a Jedi visszatért. A stratégiai védelmi kezdeményezés (SDI) célja földi és űrbéli telepítésű fegyverek használata volt stratégiai atomfegyvereket hordozó ballisztikus rakéták ellen. Az SDI szakított a kölcsönös pusztulás elméletével, és inkább a stratégiai védelemre összpontosított.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik