Nagyvilág

Szankciók fenyegetik Máltát

malta(960x640)(3).jpg (málta, )
malta(960x640)(3).jpg (málta, )

Szankciókkal fenyegette meg Máltát az Európai Unió, ha a kormány korábbi döntése szerint visszaküldi Líbiába az onnan érkezett több száz illegális menekültet.

Cecilia Malmström belügyi biztos jegyzékben fordult Joseph Muscat miniszterelnökhöz, sürgetve a máltai álláspont megváltoztatását. Emlékeztetett, hogy az uniós és a nemzetközi jog alapján mindenkinek, aki az EU területére érkezik, jogában áll menedéket kérni, és joga van ahhoz, hogy kérelmét tisztességesen elbírálják.

Keddre virradó éjszaka Líbiából hajón több mint 300 menekült érkezett a dél-európai szigetországba. A kormányfő ezt követően jelentette be azt a szándékát, hogy a menekülteket visszatoloncolják az észak-afrikai országba.

Malmström a jegyzékben utalt arra: az Európai Bizottság minden rendelkezésére álló eszközt megragad arra, hogy a tagállamokat rábírja a menekültek befogadásával kapcsolatos kötelezettségeik teljesítésére. Utalt a nemzetközi humanitárius jog egyik sarokkövére, amelynek értelmében senkit sem lehet visszaküldeni oda, ahol bármilyen okból nem lenne biztonságban, élete veszélybe kerülhet vagy üldözésnek lehet kitéve.

A máltai kormányfő elhatározása nagy megdöbbenést váltott ki, főleg annak fényében, hogy hétfőn az észak-afrikai menekültek egyik fő tranzitállomására, az olaszországi Lampedusára látogatott Ferenc pápa, és a menekültek megsegítésére szólított fel. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint az év első felében 8400 bevándorló érkezett Olaszországba és Máltára, majdnem kétszer annyi, mint az előző év azonos időszakában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik