Nagyvilág

Vonat gyújtott fel egy várost – eloltották a tüzet

Vonatbaleset (vonatbaleset, )
Vonatbaleset (vonatbaleset, )

Sikerült eloltani a lángokat abban a québeci kisvárosban, ahol tűzvész pusztított egy kisiklott tehervonat miatt.

Az öt mozdonyból és 72 vagonból álló szerelvény Észak-Dakota amerikai államból szállított nyersolajat Kanada keleti részébe. Egy-egy tartálykocsiban 30 ezer gallon, mintegy 113 ezer liter olaj volt. A Montreal, Maine and Atlantic vasúttársaság, a vonal tulajdonosa szerint a vonatvezető éjszakára leállította, biztosította a szerelvényt és távozott.

Egyelőre nem tudni, hogy mitől szabadultak el a vagonok, amelyek a tóparti, hatezer lakosú Lac-Mégantic kisváros központjában helyi idő szerint szombaton, éjfél után egy órával kisiklottak, és négy vagon tüzet fogott, majd felrobbant.

A helyszínre látogató Stephen Harper kanadai miniszterelnök háborús övezethez hasonlította a kisváros központját, és azt mondta, mintegy 30 épület teljesen kiégett. A Québec tartományi rendőrség közlése szerint katasztrófa sújtotta térségnek csak egy töredékét tudták átvizsgálni vasárnap (helyi idő szerint), mert a tűzoltóknak biztosra kellett menniük, hogy nem csapnak fel újra a lángok. Vasárnap éjjel tízkor minden erőfeszítés ellenére újabb, közepes erejű robbanás történt, egyelőre ismeretlen okból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik