Nagyvilág

Tömegek indultak a Fudzsi csúcsa felé

Fuji (fuji, )
Fuji (fuji, )

A szokásosnál is nagyobb tömegeket vonzott a nyári mászószezon kezdete Japán legmagasabb hegyére, a nemrég a világörökség részévé nyilvánított Fudzsira.

Több százan még az éj leple alatt vágtak neki a 3776 méteres csúcs megmászásának július elsején, hogy a szigetországban szakrális tisztelet által övezett hegy tetejéről nézhessék meg a naplementét. A tömött sorokban haladó, az utat fáklyával megvilágító mászók pechére azonban a ködös időjárás miatt a kilátás korántsem volt káprázatos – jelentette hétfőn az NHK japán televízió.

A helyi hatóságok megduplázták a hegyi vezetők számát a Fudzsin a világörökséggé nyilvánítást övező érdeklődés okozta forgalomnövekedés miatt. Egyúttal arra figyelmeztették a turistákat, hogy tartózkodjanak a csúcs egy éjszaka alatt, pihenés nélkül való megmászásától, mivel az komoly egészségügyi kockázatokkal jár. A Fudzsit évente mintegy 300 ezer ember mássza meg, de a hatóságok az idei – augusztus végéig tartó – mászószezon során ennél jóval több turistára számítanak.

Habár a hegy megmászása nem kíván különösebb technikai felkészültséget – a Fudzsira gyakorlatilag fel lehet gyalogolni –, a megfelelő erőnlét hiánya és az energia rossz beosztása miatt a próbálkozók közül minden évben sokan kénytelenek visszafordulni, a zsúfoltság pedig tovább rontja a helyzetet – figyelmeztettek japán szakemberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik