Nagyvilág

Lassan kiszáll Európából a Lufthansa

lufthansa(210x140)(1).jpg (lufthansa)
lufthansa(210x140)(1).jpg (lufthansa)

A frankfurti és müncheni csomópontokból induló járatok kivételével a Germanwings veszi át a Lufthansa német belföldi, illetve európai járatait.

A 2014 végéig tartó folyamat első lépcsőjeként a Germanwings három jegyár-kategóriát vezet be járatain. A stratégia gyökeres átalakításáról beszélt Carsten Spohr, a Lufthansa igazgatótanácsának tagja a Germanwings új színeinek bemutatóján a Berlin-Tegel repülőtéren.

Köln, Nürnberg és Stuttgart után a Germanwings Hamburgban is átveszi a Lufthansa járatait, majd ősztől Berlinben is az európai járatok nagy részét. Mire a folyamat lezárul, a Germanwings szállítja majd a Lufthansa utasainak 20 százalékát – mondta Carsten Spohr.

A Lufthansa az elmúlt években veszteséggel üzemeltette európai járatait. A Germanwings viszont 20-30 százalékkal alacsonyabb költséggel dolgozik, mint anyavállalata. A három jegykategória bevezetésével a társaság a takarékos utazóközönség mellett az üzleti utazókat is járataira kívánja csábítani. A Lufthansa-törzsutasok viszont elveszítik kiváltságaik egy részét.

A Lufthansa-csoport az elkövetkező években évi 1,5 milliárd euróval tervezi növelni üzleti eredményét, amelyhez a Germanwings 200 millióval járul majd hozzá.

A Germanwings flottája 2014 végére 87 repülőgépet számlál majd, amelyekhez mintegy ezer utaskísérőre lesz szüksége a társaságnak. Mivel azonban a Germanwings alacsonyabb béreket fizet, mint a Lufthansa, az anyavállalattól csak kevesen fognak átmenni hozzá – mondta Carsten Spohr. A hiányt majd munkaerő-felvétellel pótolják.

A Germanwings alacsonyabb bérei miatt az utaskísérők szakszervezete, az UFO már megkezdte tagjai mozgósítását és a héten pénteken döntenek egy esetleges sztrájkról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik