Külföld
gyerek (gyerek, )

Minden második cseh gyereket molesztálták már

Munkácsy Márton
Munkácsy Márton

2013. 06. 28. 09:10

A megkérdezett gyerekek 7 százaléka feltette az internetre mezítelen fotóját.

A cseh gyerekek mintegy 51 százaléka találkozott már az interneten vagy telefonon keresztüli molesztálással. Többnyire szóbeli támadásokról volt szó. Ugyanakkor a gyerekek több mint hét százaléka lett az interneten vagy a telefonon keresztüli zsarolás áldozata – állapította meg az olmützi Palacky Egyetem pedagógiai tanszéke és a Seznam.cz internetes portál közös felmérése.

A cseh sajtóban bemutatott kutatás során az egész országban mintegy 4000 általános iskola több mint 21 ezer tanulóját kérdezték meg.

„A molesztálás megszokott formáinál a gyerekek nem szólnak a felnőtteknek; erre azokban az esetekben kerül sor, amikor a gyerekek tanácstalanok. Például ha zsarolják vagy megfélemlítik őket” – kommentálta a felmérés eredményét Kamil Kopecky, az egyetem szakoktatója.


Fotó: AFP / Alain Jocard

Meztelen képek

A felmérésből kiderült: a gyerekek 75 százaléka természetesnek tartja, hogy az interneten nyilvánosságra hozza teljes nevét és e-mail címét. A gyerekek több mint egynegyede nyugodtan elküldené bárkinek saját fényképét, miközben nincs tudomása arról, hogy éppen a fényképekkel lehet a leginkább visszaélni.

A megkérdezett gyerekek 7 százaléka feltette az internetre mezítelen fotóját, és 9 százalékuk ilyen fotót másnak is elküldött. A gyerekek 12 százaléka találkozott már azzal, hogy mezítelen fényképüket másvalaki tette fel a világhálóra. Ezeknek a jelenségeknek a legfőbb oka a szórakozás és az egymással kommunikáló partnerek közti fényképcsere.

Teljesen idegen személyekkel a gyerekek 53 százaléka kommunikált az interneten. Több mint egynegyedük idegen embert is felvett a barátai közé.

IRL

A gyerekek 36 százaléka bármikor kész volt a személyes találkozóra internetes partnerével. A gyerekek majdnem 44 százalékát felkérték egy ilyen találkozóra, és a megszólítottak fele megjelent a megadott helyszínen – közölte Martin Kozísek, a Seznam.cz biztonsági menedzsere.

A felmérés szerint a gyermekek egyharmada őszinte és igazat mond az internetes kommunikáció során. Ugyanakkor internetes partnereinek csak a megkérdezett gyerekek 2,5 százaléka hisz.

Ha arra is kíváncsi, mit tehet, hogy gyereke ne kerüljön bajba, ebben a cikkben talál segítséget!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.