Nagyvilág

Megszorítás Angliában

font (font, )
font (font, )

Megnyírbálják a minisztériumok kiadásait. Három évre szól a takarékossági intézkedés.

Az évtized második feléig tartó – a következő parlamenti időszakra átnyúló – takarékossági intézkedéscsomagot jelentett be szerdán George Osborne brit pénzügyminiszter.


Fotó: AFP

A cél 11,5 milliárd font – több mint négyezer milliárd forint – megtakarítás elérése a kormányzati intézményrendszer működési költségeiben a 2015-2016-os pénzügyi évre. Ez a minisztériumok költségvetésének 10 százalékáig terjedő kiadáscsökkentést jelent.

A 2010-ben kormányra került koalíciós kormány, amely  békeidőben példátlan – a bruttó hazai termék (GDP) 11,2 százalékával egyenlő – államháztartási hiányt örökölt munkáspárti elődjétől, eredetileg 2015-re, a következő parlamenti választások évére tűzte ki a költségvetési konszolidáció teljes körű végrehajtását. A vártnál sokkal gyengébb brit gazdasági teljesítmény azonban a kiigazítási program meghosszabbítását tette szükségessé.

Osborne a szerdai előterjesztésben mindazonáltal közölte, hogy a brit gazdaság, amely az elmúlt években minden idők egyik legnagyobb válságát élte át, most már “kifelé tart az intenzív osztályról”, és úton van a kilábalás felé. Hozzátette: az államháztartási deficit a választások óta a harmadával csökkent, és a brit gazdaságot “sikerült visszarángatni a csőd széléről”.

Londoni elemzői vélemények szerint ugyanakkor a pénzügyminiszter által szerdán bejelentett pótlólagos kiigazítási lépések sem lesznek elégségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik