Külföld

Elegük lett a raboknak a szibériai kegyetlenkedésből

Munkácsy Márton
Munkácsy Márton

2013. 06. 26. 09:20

Az irkutszki 3-as számú javító-nevelő táborban tömegesen falcoltak be.

Nem tudni, mi folyik a hétköznapokon az irkutszki 3-as számú javító-nevelő táborban, de a raboknak elegük lett. 350 elítélt lázadt fel a fogvatartás körülményei miatt, és tiltakozásul egy részük a szerda reggeli sorakozónál falcolt, vagyis megvagdosta alkarját.

A rabok azt követelték, hogy engedjék be a helyi sajtó képviselőit a büntetés-végrehajtási intézménybe. Az RBK orosz hírportál jelentése szerint a börtönparancsnokság engedett a követelésnek, és azóta a helyszínen tartózkodik a régió főügyésze, valamint az illetékes emberi jogi biztos is.

A 3-as számú javító-nevelő táborban volt rendőrségi, rendvédelmi alkalmazottakat tartanak fogva, akik múlt vasárnap óta próbálták elérni a nyilvánosság bevonásával, hogy a hatóságok javítsanak a fogvatartási körülményeiken.

A rabok előbb a világhálón helyeztek el egy videofelhívást, amelyben egyebek közt arra panaszkodtak, hogy rossz minőségű kenyeret kapnak, és nem jutnak orvosi ellátáshoz. Arra is felhívták a figyelmet, hogy őreik szándékosan kiprovokálják belőlük a börtönszabályok megsértését.

Szibériai börtön (szibériai börtön)
Fotó: AFP / Ljubov Volkova

Sajtójelentések szerint a hatóságok a lázadás kezdetén karhatalmi egységeket küldtek az intézménybe, de ezt a szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat területi igazgatóságán cáfolták. A sajtószolgálat azt is tagadta eleinte, hogy lázadás történt volna. A lenta.ru orosz hírportál szerint arra hivatkoztak, hogy a börtönben többségében felsőfokú végzettségű elítélteket tartanak fogva, akik fegyelmezettek és hajlandóak a konstruktív együttműködésre.

Oroszországban viszonylag gyakoriak a tiltakozó akciók a börtönökben. Tavaly november végén, ugyancsak Szibéria területén, a Cseljabinszknál lévő fegyházban 250 rab lázadt fel az ott kialakult helyzet miatt. A foglyok verésre és egyéb visszaélésekre panaszkodtak. A hatóságok szétkergették a fegyház körül az elítéltek támogatására összegyűlt embereket.

További részletek oroszul tudóknak itt és itt.

Tavaly novemberben Kolumbiában lázadtak fel a rabok, 28 sérült maradt a tombolásuk után.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.