Nagyvilág

Cseh botrány: megvan az új miniszterelnök

milos-zeman(210x140)(1).jpg (zeman)
milos-zeman(210x140)(1).jpg (zeman)

Jirí Rusnok közgazdászt és politikust nevezte ki új cseh kormányfővé Milos Zeman köztársasági elnök.

Az államfő döntését kedden délután jelentették be Prágában. Kinevezése után Rusnok azonnal letette az alkotmány által előírt hivatali esküt. Zeman azt mondta: ez az egyetlen út, amely az előre hozott parlamenti választáshoz vezet.

Véleménye szerint ebben az esetben a Rusnok-kormány szeptember végéig maradna hivatalában. A szakértői kormány legfőbb feladatának a jövő évi költségvetés összeállítását, az európai uniós alapok felhasználásának biztosítását és az árvíz következtében keletkezett károk felszámolását nevezte.

“Az új kormányfő és a szakértői kormány ugyanakkor biztosítéka annak, hogy a közelmúltban napvilágra került politikai és gazdasági botrányokat kivizsgálják, és ne söpörjék szőnyeg alá” – vélekedett Zeman.

A köztársasági elnök ugyanakkor kifejtette: ha a Rusnok-kormány nem szerezné meg a képviselőház bizalmát, akkor az elnöknek van még egy lehetősége más személynek kormányalakítási megbízatást adni. “Ebben az esetben mérlegelni fogom azt az álláspontot, amelyet a kormánykoalíció közölt velem, miszerint 101 képviselő támogatja őket” – nyilatkozta Zeman.

Megjegyezte: ezt a tényt most azért nem vette figyelembe, mert a volt koalíció naponta másképpen nyilatkozik.  
Rusnok a sajtóértekezleten azt mondta: azzal számol, hogy kormánya két héten belül összeáll, és megkapja a kinevezését az államfőtő. A lehetséges kormánytagok neveiről nem nyilatkozott.”Az új kormány összetételébe nem kívánok beleszólni” – jelentette ki Zeman.

Az eddigi kormánykoalíció három pártja – ODS, TOP 09, LIDEM – bejelentette, hogy a 200 tagú képviselőházban 101 honatya támogatását bírja, s nem fogja megszavazni sem az átmeneti kormányt, sem az általa összeállított költségvetési tervezetet.

Miroslava Nemcová, az ODS kormányfőjelöltje és Miroslav Kalousek, a TOP 09 első alelnöke egybehangzóan “felelőtlennek” minősítette Zemant és Rusnokot, illetve döntéseiket.

Petr Necas a múlt hét elején mondott le hivatalosan tisztségéről, miután kabinetfőnökét, Jana Nagyovát több politikussal együtt őrizetbe vette a korrupcióellenes rendőrség. A kabinetfőnököt korrupcióval és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik