Nagyvilág

Mennyibe kerül egy csecsemő a feketepiacon?

síró-baba (síró baba)
síró-baba (síró baba)

Két ügy, két eladott csecsemő Franciaországban.

Tizenötezer euró – ennyi a feketepiaci ára egy újszülöttnek Franciaországban. Erre lehet legalábbis következtetni abból a két büntetőeljárásból, ami az utóbbi napokban megrázta a francia közvéleményt.

Az Inforádióban megjelent összeállítás szerint az egyik történet szálai egy Párizs környéki roma táborba vezetnek, ahol egy 20 éves fiatalasszony 15 ezer euróért, mai árfolyamon közel 4,5 millió forintért, eladta háromhetes kislányát egy házaspárnak. Utóbbiakról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy francia állampolgárok és a sátoros cigányokéhoz hasonló életformát folytató, hivatalosan “vándorló embereknek” nevezett közösséghez tartoznak.

Az újszülött kislány húszéves édesanyját 15 év alatti kiskorú elhagyása címen állították bíróság elé, a 37 éves nagymamát pedig a gyermek elhagyására való felbujtással vádolják. A hatóságok a házkutatás során a kislányért kifizetett 15 ezer eurót megtalálták, és azt feltételezik, hogy a csecsemő apja jelenleg Romániában tartózkodik. A két asszonyt a francia bíróság hét évig terjedő börtön- és 100 ezer eurós pénzbüntetésre ítélheti, az időközben állami gondozásba vett, amúgy egészséges csecsemőt megvásárló házaspár pedig jelenleg előzetes letartóztatásban várja sorsa további alakulását.

Fotó: Kummer János

Béranya vagy spermavadász?

A másik történet egy olyan fiatalasszonyról szól, aki 15 ezer euróért béranyaságot vállalt, ám a gyermeket végül megtartotta. Az eset több mint három éve történt egy nyugat-franciaországi kisvárosban, de az ügy csak most került a bíróság elé. A felek beszámolói alapján eddig az derült ki, hogy egy meddő házaspár úgymond “végső kétségbeesésében” az interneten keresett béranyát, így találkoztak a Saint-Brieuc-ben élő fiatalasszonnyal, aki vállalta, hogy a férj spermájával mesterségesen megtermékenyíti magát.

A napokban megtartott bírósági tárgyaláson a házaspár ügyvédje azzal támadta meg a béranyát, hogy visszaélt ügyfelei kétségbeesésével és mint fogalmazott, valójában csak spermára volt szüksége, hogy úgymond “saját magának gyermeket szüljön”.

A béranya ügyvédje viszont úgy véli: a házaspár a fiatal nő lelki törékenységét kihasználva vette rá őt a béranyaságra. A két ügy további részleteit itt találja!

Mindeközben Magyarországon a KSH legfrissebb adatai szerint több mint 21 ezer gyerek van a gyermekvédelmi szakellátás rendszerében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik