Nagyvilág

Újabb két név, ami 100 ezer dollárt ér

Amerikai rendőr (rendőrség, )
Amerikai rendőr (rendőrség, )

Egy mexikói munkás és egy kaliforniai egyetemi tanár került be az FBI tízes toplistájára.

Két új körözött bűnöző került fel hétfőn a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által leginkább keresett személyek tízes toplistájára: egy mexikói munkás, aki megölt egy louisianai nőt, és egy professzor, aki a gyanú szerint szexuális bűncselekményeket követett el a Fülöp-szigeteken.

Az FBI fejenként 100 ezer dollárt kínál annak, aki olyan információval szolgál, amely segít az FBI által körözött top 10-be a lista történetében 499.-ként, illetve 500.-ként felkerült két bűnöző kézre kerítésében.

Gyilkos és pedofil

A 25 éves José Manuel García Guevara 2008-ban a louisianai Lake Charlesben, egy lakókocsitelepen megerőszakolt, majd meggyilkolt egy nőt, az áldozat négyéves fiának szeme láttára. A férfi feltehetően Mexikóban tartózkodik, de nem kizárt, hogy visszatért az Egyesült Államokba.

A 64 éves Walter Lee Williams az antropológia és a társadalmi nemek elméletét oktatta a Dél-kaliforniai Egyetemen. Gyakran utazott a Fülöp-szigetekre és Délkelet-Ázsia más országaiba, hogy kiskorú fiúkkal létesítsen nemi kapcsolatot. Az FBI szerint a professzor tíz, eddig azonosított áldozata 9 és 17 év közötti volt. Williams feltehetően Indonéziában vagy Thaiföldön tartózkodik, de megfordulhat Mexikóban és Peruban is.

Az FBI tíz leginkább körözött szökevényének listájáról utoljára Eric Toth pedofil tanár nevét törölték, akit áprilisban Nicaraguában fogtak el, ötévi bujkálás után. Toth Oszama bin Laden likvidálása után került be a top 10-be.

Nincs más lehetőség

A listára került bűnözőkben az a közös, hogy mindegyikük ellen szövetségi elfogató parancsot adtak ki, valamennyit „a társadalmat fenyegető” veszélynek tekintik, és a nyomravezetőnek 100 ezer dollár jutalmat tűztek ki. Az ilyen elkövetők esetében az ügynökök, akik minden más kézre kerítési lehetőséget kimerítettek már, úgy ítélik meg, hogy inkább a szökevény elfogását eredményezheti a nyilvánosság, s nem azt, hogy az illető még jobban elrejtőzködjön.

Az FBI először 1950-ben állította össze a tíz leginkább keresett bűnöző listáját, miután egy újságíró a legkeményebb, szökésben lévő „nehézfiú” neve és személyleírása iránt érdeklődött. A tízes lista az FBI szerint azóta figyelemre méltóan sikeres nyilvános programnak bizonyult. Az arra hétfőig felkerült 498 személy közül 469-et fogtak el vagy találtak meg. Ezek közül 153 esetben bizonyítottan lakossági információ vezetett nyomra. A lista nem rangsorolja a rajta szereplőket az elkövetett bűnök súlyossága szerint.

Az FBI a területi irodáitól gyűjti be a lajstromba vétellel kapcsolatos javaslatokat, majd elemzi a legfontosabb eseteket, és – a szolgálati utat bejárva – végső jóváhagyásra eljuttatja azokat Robert Mueller igazgatóhoz.

Szeva bácsi

A listán mások mellett ott szerepel Szemjon Mogiljevics, akit befektetők átveréséért és tőzsdecsalásért köröznek („Szeva bácsi” hosszú évekig Magyarországon élt, megnősült és megkapta a magyar állampolgárságot).

A szökevények elfogásukat vagy halálukat követően kerülhetnek le a listáról, vagy azért, mert már nem tekintik őket veszélyesnek a társadalomra nézve. Az évek során összesen hatan estek ez utóbbi kategóriába, többen közülük a vietnami háború elleni aktivisták voltak, akiket erőszakos cselekményekkel és a törvény megkerülésével vádoltak, amíg középkorúvá nem váltak.

Az újabb körözött személyek kiválasztásának folyamata hosszadalmas. Az FBI-nak 2012 áprilisáig 11 hónapjába tellett, amíg kiválasztotta, hogy kit tegyen a 2011. május 2-án megölt Oszama bin Laden helyébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik